EDUCACIÓ

L’Alt Pirineu i l’Aran vol la gratuïtat del transport escolar no obligatori per evitar el despoblament

Els presidents dels consells comarcals i la síndica d'Aran es volen reunir amb el conseller d'Educació perquè temen que podrien quedar-se sense servei
Presidents Consells i Aran
photo_camera Reunió dels presidents dels consells comarcals de l'Alt Pirineu i la síndica d'Aran / Marta Lluvich

Els presidents dels Consells Comarcals de l'Alt Pirineu i la síndica d'Aran es volen reunir amb el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per tractar el tema del transport escolar que presten als alumnes de batxillerat o cicles formatius. Cobrar aquest servei als escolars d'ensenyament no obligatori o als escolars del mateix municipi on hi ha l'escola pot afavorir el despoblament d'alguns pobles, ha remarcat Josep Maria Mullol, president del Consell del Pallars Jussà. Aposten per abordar aquest servei de forma local ja que temen que es podrien quedar sense tot i pagant-lo.

Consideren que aquesta mesura, que ja es va imposar fa uns 6 anys i que, a desgrat i sota pressió de la Generalitat, l'han anat incorporant bona part dels Consells pirinencs, afectant desenes de nens i nenes de les diferents comarques, alhora que va en contra de les polítiques adreçades a frenar el despoblament.

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ja cobra 1,5 euros per alumne i 1 euro al segon fill de joves que cursen batxillerat o cicles formatius i utilitzen el transport escolar. El Pallars Jussà començarà a aplicar aquesta taxa aquest febrer i Maria José Erta, presidenta de l'Alta Ribagorça ha dit que aquest any encara l'assumirà el Consell Comarcal. L'Alt Urgell aquest any també ho assumirà. A la Val d'Aran aquesta problemàtica no els afecta perquè tenen les competències transferides, però la síndica d'Aran, Maria Vergés, ha dit que dona ple suport en aquesta reclamació a les comarques pirinenques.

Consells Pirineu i Aran
Reunió dels presidents dels consells comarcals de l'Alt Pirineu i la síndica d'Aran / Marta Lluvich

Entre el Pallars Sobirà, Jussà i l'Alta Ribagorça el transport escolar a alumnes d'educació no obligatòria afecta uns 240 alumnes. Mullol ha defensat el transport escolar gratuït per tots els alumnes donat que contribueix a mantenir les famílies als pobles. En aquest sentit, ha afegit que si per viure en un determinat poble les famílies han de pagar el transport escolar, això pot propiciar el canvi de domicili de moltes d'elles i la despoblació d'alguns dels pobles.

En aquest sentit, el departament demana als Consells que dimensionin les contractacions de transport escolar tenint en compte només als alumnes que canvien de municipi per anar a l'escola, la qual cosa faria que desapareguessin les places de la resta d'alumnat, que es quedaria sense opció a transport amb o sense pagament. Aquesta mesura afectaria a dia d'avui a 69 nens del Pallars Jussà, 94 del Pallars Sobirà i 77 de l'Alta Ribagorça, més els de l'Alt Urgell i de la Cerdanya que n'estan avaluant encara l'abast.

Per revertir aquesta situació s'aprovarà una moció a tots els Consells Comarcals de l'Alt Pirineu i també es farà arribar a tots els Ajuntaments perquè se sumin a la iniciativa.

Mullol ha apuntat que la Generalitat està adaptant el transport escolar a "les necessitats legals" i ha alertat que en un futur "molt pròxim" aquests alumnes d'ensenyament no obligatori es podrien trobar sense aquest transport i sense l'alternativa de transport públic, perquè a la majoria dels pobles del Pirineu no n'hi ha.