MEDI AMBIENT

L’Agència de Residus atorga prop de 310.000 € a l’Alt Pirineu i Aran per a la construcció i millora de deixalleries municipals

Es construiran dues noves deixalleries a Coll de Nargó i al Pallars Jussà i ampliacions i millora de les ja existents a la Seu d’Urgell, Alta Ribagorça, Vall d’Aran i Pallars Jussà

Deixalleria Mancomunitat Escombraries Urgellet jpg
photo_camera Deixalleria de la Mancomunitat Escombraries Urgellet

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha resolt atorgar 309.826,04€ a la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran per a la construcció, ampliació i millora de deixalleries municipals. Les actuacions subvencionades són les següents: construcció d’una nova deixalleria de tipus A a Coll de Nargó (Alt Urgell), amb una subvenció de 91.124€; ampliació i millora d’una  deixalleria ja existent de tipus B a la Vall d’Aran, amb una subvenció de 55.352,40€; ampliació i millora d’una deixalleria ja existent de tipus B a l’Alta Ribagorça, amb una subvenció de 50.396,50€; construcció d’una nova deixalleria mòbil al Pallars Jussà, subvencionada amb 32.216,25€; ampliació i millora d’una deixalleria de tipus B ja existent també al Pallars Jussà, amb una subvenció de 68.765,54€; i finalment, una actuació de millora de la deixalleria de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, a la Seu d’Urgell, amb una subvenció de 5.971,35€.

A Catalunya

En el conjunt de Catalunya, les aportacions econòmiques concedides per l’Agència de Residus de Catalunya ascendeixen a 4,7 milions d’euros en ajuts als ens locals, corresponents a la convocatòria de l’any 2017. En aquesta convocatòria se’n beneficiaran 43 ens locals que realitzaran 115 actuacions subvencionades.

Per demarcacions, a l’Alt Pirineu i Aran s’hi destinaran 309.800 euros a cinc ens per a sis actuacions; a Barcelona, 1.720.000 euros a 11 ens per a 40 actuacions; a Tarragona, 588.000 euros a cinc ens per a set actuacions; a la Catalunya Central, 280.000 euros a sis ens per a sis actuacions; a Girona, 798.000 euros a nou ens per a 22 actuacions; a Lleida, 234.000 euros a quatre ens per a set actuacions; i a les Terres de l’Ebre 794.000 euros a tres ens per a 27 actuacions.

Prioritzant instal·lacions de proximitat

Aquests ajuts s’adrecen a implantar i millorar deixalleries per a la gestió de residus municipals, tant si són fixes com mòbils. La meitat es destinaran a instal·lacions noves, ja siguin minideixalleries o deixalleries mòbils que donin servei principalment a habitants que actualment no disposin d’aquest servei o que l’ajut els permeti una millora i aproximació dels serveis existents. L’altra meitat servirà per millorar o ampliar instal·lacions ja existents. Els projectes presentats inclouen actuacions per garantir l'accessibilitat, la bona gestió dels residus, la seguretat i l’adaptació a la normativa vigent. Foment de la recollida selectiva Les deixalleries són els centres de recepció selectiva de productes per a la reutilització i de residus municipals per a tractaments posteriors: la preparació per a la reutilització, la valorització i la disposició final. Aquestes instal·lacions estan orientades a residus especials en petites quantitats –com pintures, dissolvents, o bateries–, residus voluminosos –com mobles o electrodomèstics–, vegetals i runes, per assolir nivells més alts de recollida selectiva. A Catalunya hi ha unes 480 deixalleries.