07.12.2021 |
Viure als Pirineus

CASTELLS

L’afició castellera s’estén per l'Alt Pirineu

La Cerdanya ja té colla i l'afició castellera s'estén per l'Alt Pirineu. Se suma d'aquesta manera a la colla pallaresa d'Els Malfargats i també als Castellers d'Andorra i a les nord catalanes dels Castellers del Riberal, els Angelets del Vallespir, els Pallagos del Conflent

Colla Castellera Malfargats de Pallars 4
Colla Castellera Els Malfargats de Pallars/facebook
L’afició castellera s’estén per l'Alt Pirineu

La Cerdanya ja té colla i l'afició castellera s'estén així per l'Alt Pirineu. Se suma així a la colla pallaresa d'Els Malfargats i també a les nord catalanes dels Castellers del Riberal, els Angelets del Vallespir, els Pallagos del Conflent o els Castellers d’Andorra. 

La colla de la Cerdanya

La nova colla cerdana, amb caràcter comarcal i transfronterer, té el seu punt d’origen a Llívia i un dels seus promotors és l’alcalde Elies Nova. El juliol passat es va convocar un assaig al parc de Sant Guillem de Llívia, amb una convocatòria oberta a tothom que vulgui participar o donar un cop de mà. Més d’un centenar de persones de totes les edats es van aplegar en aquest primer assaig. Una vintena de castellers de la colla castellera d'Andorra van ser els encarregats de dirigir aquest primer assaig, saber-se posar la faixa, fer correctament la pinya, enfilar-se sobre un company o fer l’aleta, en el cas d’aquest grup de futures enxanetes, han estat algunes de les coses que els d'Andorra van ensenyar als cerdans.

Els propers assajos seguiran comptant amb el suport de la colla andorrana i amb l’experiència de membres que ara formen part de la colla de Cerdanya i que ja han estat castellers a altres agrupacions d’arreu de Catalunya.

Colla Castellera de Cerdanya

(Foto: Un assaig de la colla castellera de Cerdanya)

La primera actuació dels Malfargats de Pallars va ser a la tardor, a la Fira de Sort de l’any passat, quan només feia dos mesos que havien començat a practicar torres humanes. La colla, tot i ser originària del Pallars Sobirà, ara celebren els assajos a la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. Diuen que és el punt geogràfic més central i per tant més escaient per aplegar un nombre més gran de castellers i que, per anar bé, els caldria l’assistència d’una quarantena de persones a cada assaig.

Els Malfargats de Pallars són la primera agrupació castellera de la vegueria de l’Alt Pirineu i van néixer com a proposta dels pressupostos participatius de l'any 2017, promoguts per l'Oficina Jove del Pallars Sobirà. El projecte va ser el que va comptar amb un nombre més gran d'adhesions entre les propostes rebudes i va posar-se en marxa a través d'un taller, a l'agost, que va comptar amb la col·laboració dels Castellers de Lleida.

Tradició castellera

La tradició castellera a les comarques pirinenques és moderna, però les torres humanes no els hi són estranyes. A Taüll, per Falles, s’alça una torre anomenada La Pila. A Taüll, i possiblement antigament en d’altres pobles de la Vall de Boí, fan la representació folklòrica del Ball de Sant Isidre, que acaba amb una estructura piramidal de tres pisos –que recorda als balls de valencians–. L’origen de la torre és incert i ancestral, com també la de la fotografia de l’any 1953 que hi ha exposada al Santuari de Meritxell d’Andorra on hi apareix una piràmide humana de tres altures que ni a Taüll ni a Algemesí, tot i la semblança, han sabut distingir com a pròpia.

Tant la colla castellera de Cerdanya com els Malfargats de Pallars veuen en la manca de población estable i l’alta temporalitat de l’ocupació, el principal problema per consolidar els seus respectius projectes. No s’aturaran però, fins convertir l’Alt Pirineu en una nova plaça castellera.

L’afició castellera s’estén per l'Alt Pirineu
Comentarios