MEDI AMBIENT

L’ACA inclou Bellver i Castell de Mur com a zones vulnerables per nitrats

L’Agència Catalana de l’Aigua ha elaborat un nou mapa de zones vulnerables i hi ha inclòs 45 municipis, entre els quals hi ha aquests dos de l’Alt Pirineu. Aquest fet podria comportar mesures restrictives a les zones afectades

Guàrdia de Noguera
photo_camera Guàrdia de Noguera

Dos municipis de l’Alt Pirineu han estat inclosos al mapa de zones vulnerables per nitrats que ha elaborat recentment l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquests són Bellver de Cerdanya i Castell de Mur. Tal com ha explicat l’alcalde de la població pallaresa, Josep Maria Mullol, l’organisme els ho ha comunicat, després que “hagin detectat un alt nivell de nitrats en els controls d’aigua que s’han fet de forma consecutiva des del 2003 fins al 2018”.

Mullol ha mostrat la seva sorpresa per aquest fet, sobretot perquè els alts nivells de nitrats que s’han detectat “són d’origen inorgànic, és a dir dels adobs que hi ha sota terra”. En aquest sentit, ha apuntat que “creiem que aquí pot haver-hi una contaminació dels aqüífers, ja que poden venir de molt lluny i estar contaminats en origen, i això pot fer que l’aigua contaminada arribi a una comarca que està gestionant bé els sòls i les granges”.

Creiem que aquí pot haver-hi una contaminació dels aqüífers, ja que poden venir de molt lluny i estar contaminats en origen, i això pot fer que l’aigua contaminada arribi a una comarca que està gestionant bé els sòls i les granges

Pel que fa a les conseqüències que pot tenir per a un municipi ser inclòs en aquest mapa de zones vulnerables per nitrats, Mullol ha explicat que “pot comportar unes restriccions molt concretes i uns controls molt freqüents en relació amb el tema dels adobs i els purins així com a la instal·lació o possible ampliació de granges”. 

Ara, els ajuntaments afectats tenen fins el dia 20 de març per presentar al·legacions davant de l’ACA, i Mullol ha deixat clar que “estem preparant tota la informació per fer-ho, perquè és un tema que no s’entén i no s’ha donat la informació adequada als municipis afectats”.