SALUT

Junts per Catalunya insta al Govern a desplegar el conveni de cooperació sanitària amb Andorra

El vicealcalde de la Seu d’Urgell i diputat, Jordi Fàbrega, ha presentat una iniciativa parlamentària per instar al govern a desplegar el conveni sanitari que permeti als pacients de l’Alt Urgell rebre atenció sanitària a l’Hospital de Meritxell d’Andorra
Pla general de l'entrada de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Andorra des de la terrassa d'accés a la recepció. Imatge del 2 de març de 2020 (Horitzontal).
photo_camera Entrada de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Andorra des de la terrassa d'accés a la recepció / ACN

El passat 8 de febrer es va signar un protocol de cooperació sanitària amb Andorra per millorar l'assistència als veïns de l'Alt Urgell. Un conveni llargament reivindicat des del Pirineu que ofereix una oportunitat important per a la millora de l’assistència sanitària als ciutadans de la Seu, l’Alt Urgell i tot el Pirineu.

Actualment els pacients de l’Alt Urgell gaudeixen d’algunes prestacions sanitàries a Andorra, com la diàlisi o determinades proves complementàries -com les broncoscòpies, així com col·laboracions en radiologia o anatomia patològica. Però per poder ampliar prestacions es requeria aquest protocol, i que posteriorment el Departament de Salut de Catalunya i el Sistema Andorrà d’Atenció Sanitària pactin quines prestacions necessiten de l’altre costat de la frontera i com es realitzen.

Façana de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell
Façana de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell

Tal i com comenta Jordi Fàbrega a través d'un comunicat: “Amb la signatura d’aquest protocol s’aconsegueix l’adequada cobertura jurídica per poder ampliar totes aquelles prestacions sanitàries -a ambdós costats de la frontera- que els professionals considerin adients per millorar l’assistència sanitària als alturgellencs i als andorrans.”

No obstant, tot i la signatura d’aquest protocol al febrer, el Departament de Salut no ha avançat en el seu desplegament, i els ciutadans de l’Alt Urgell i el Pirineu no se’n poden veure beneficiats.

“És per això que ens hem vist obligats a presentar aquesta proposta de resolució per instar al Departament de Salut a iniciar els treballs amb el Sistema Andorrà d’Atenció Sanitària per aconseguir el màxim nivell de desplegament del protocol” ha afegit Fàbrega. “Unes prestacions que han d’incloure, com  a mínim,  visites als especialistes hospitalaris que actualment no es realitzen a la Fundació Sant Hospital (com la Dermatologia) i aquelles on el temps d’espera és superior a 2 mesos i l’ús de la UCI en aquelles patologies on els professionals sanitaris ho considerin adequat”, ha reblat Fàbrega.