01.07.2022 |
Viure als Pirineus

ECONOMIA

Jubilats pirinencs d'Endesa es manifesten per no perdre els ''beneficis socials'' de l'empresa

En tota la vegueria de l'Alt Pirineu hi ha uns 500 jubilats d'Endesa que estarien afectats per aquesta situació.

Pla mitjà on es poden veure tres jubilats d'Endesa protestant a les portes de l'estació de Lleida, el 15 de gener de 2019. (Horitzontal)
Imatge on es poden veure tres jubilats d'Endesa manifestant-se aquest dimarts dia 15 de gener/Oriol Bosch
Jubilats pirinencs d'Endesa es manifesten per no perdre els ''beneficis socials'' de l'empresa

Uns 200 treballadors i jubilats d'Endesa s'han mobilitzat aquest dimarts al matí a les portes de l'estació de la companyia a Lleida per denunciar la retallada de beneficis socials que diuen que els vol aplicar l'empresa. Els treballadors en actiu es queixen, a més a més, que Endesa s'ha aixecat de la taula de negociació d'un nou ''conveni digne i just'' i que mentrestant els estan aplicant les condicions de l'antic. Un centenar de jubilats s'ha desplaçat des del Pallars i l'Alta Ribagorça per participar en la mobilització que està previst que es repeteixi cada dimarts. Durant la protesta s'ha tallat uns minuts l'N-240 al davant d'Endesa, als barri de Magraners, i també s'han desplegat pancartes i llençat petards.

Els beneficis socials que Endesa vol retallar dels seus treballadors en actiu i també jubilats consisteixen, sobretot, en una reducció de la tarifa de la llum que al seu dia es va aconseguir mitjançant una renúncia d'un augment salarial. ''Són cèntims en espècies'', ha assenyalat Josep Ensenyat, portaveu dels jubilats de la companyia que s'ha desplaçat des de Tremp. En aquest sentit, Ensenyat ha remarcat que aquest tipus de beneficis socials no només els tenen els treballadors i jubilats d'Endesa sinó que també els de totes les empreses elèctriques.

Pla general on es pot veure el moment del tall de l'N-240 per part de treballadors i jubilats d'Endesa a l'alçada dels Magraners, a Lleida, el 15 de gener de 2019. (Horitzontal)

En tota la vegueria de l'Alt Pirineu hi ha uns 500 jubilats que estarien afectats per aquesta situació, a Catalunya serien 9.000 i a l'estat espanyol 27.000 persones. Els jubilats tenen previst mobilitzar-se cada dimarts durant l'aturada de mitja hora que convoca el personal actiu per protestar davant la falta d'acord amb l'empresa per la negociació del nou conveni col·lectiu.

El delegat sindicat de la UGT a Endesa, Alejandro Garcia, ha explicat que les mobilitzacions van començar al desembre perquè fa 18 mesos que l'empresa va denunciar el conveni col·lectiu a nivell estatal. ''No s'ha negociat de bona fe i a dia d'avui l'empresa s'ha retirat de la taula de negociació'', ha remarcat Garcia. Així mateix, ha lamentat que l'empresa els comuniqués que el que estaven plantejant ''d'una forma licita per millorar les condicions laborals no s'ajustava a les seves pretensions, sobretot pel que fa als beneficis socials''.

Ara els treballadors es troben sense conveni i se'ls ha comunicat per correu electrònic que respecte als drets que tenien a l'antic conveni l'empresa es reserva la possibilitat de fer modificacions en base a la reforma laboral del 2012. Garcia ha assegurat que ja fa temps que estan denunciant ''a tots els nivells'' l'actitud d'Ener, que és l'empresa màxima accionista d'Endesa, i l'acusen de voler ''descapitalitzar'' la companyia. 

Jubilats pirinencs d'Endesa es manifesten per no perdre els ''beneficis socials'' de l'empresa
Comentarios