PROJECTE COL·LABORATIU

Apadrina ara una ovella Xisqueta!

L'Obrador Xisqueta i la 'Guerrilla del Ganxet' impulsen un projecte d'apadrinament d'ovelles  que té com a objectiu ajudar els pastors i pastores en el manteniment d'una ovella adulta i col·laborar econòmicament amb l'Associació Obrador Xisqueta

edf
photo_camera L'Anna de Casa Perales i l'Albert, pastors de Llessui

Apadrina una Ovella Xisqueta és un nou projecte col·laboratiu entre els pastors i pastores de la Vall d’Àssua, l’Associació Obrador Xisqueta i la Guerrilla del Ganxet de Barcelona.

 Les persones que optin per apadrinar una de les ovelles del projecte, ajudaran doblement. Per una banda, col·laboraran en mantenir una ovella adulta amb tot el que suposa (alimentació i tractaments veterinaris) i, per l'altra, donaran suport financer a l’Associació Obrador Xisqueta perquè continuï la seva tasca de divulgació de la raça Xisqueta (raça autòctona de protecció especial) a través de la producció tèxtil, els tallers per donar a conèixer la llana i les tècniques per treballar-la, així com les mateixes Vivències Xisqueta, que apropen a visitants any rere any a les pastures de muntanya i a diferents activitats vinculades amb el projecte.

El cost de manteniment d'una ovella a l'any és de 45 euros aproximadament. Les persones que apadrinin tindran l'oportunitat de col·laborar-hi, pagant-ne la totalitat o triant entre les diferents modalitats d'imports. A canvi, els padrins i padrines de l'ovella obtindran com a recompensa una foto amb la descripció de l'animal, una foto del seu pastor o pastora i el dret a poder-la visitar un cop l'any.

L'apadrinament començarà amb dos pastors i cinc ovelles de cadascun d'ells i el projecte s'anirà ampliant a altres pastors i pastores de la Vall d'Àssua. A més, cada ovella podrà tenir més d'un padrí. Els primers 45 euros per ovella aniran al ramader o ramadera i els restants a l'associació. Al web del projecte ja es poden triar les ovelles de Casa Perales de Llessui i de Casa Francesca de Seurí, amb noms com Pepa, Rebordonida o Gormanda.

Ramat xisqueta 2

10 anys posant en valor la llana Xisqueta

L'ovella Xisqueta, una raça originaria dels Pallars i l'Alta Ribagorça, actualment està declarada de protecció especial i durant uns anys va estar en risc d'extinció. Fa 10 anys, l'Associació Obrador Xisqueta va néixer amb la voluntat de pagar un preu just als pastors i pastores de la Vall d'Àssua (Pallars Sobirà) per la llana de les seves ovelles, al mateix temps que difonia el seu ofici i promovia l'artesania. Ara dona un pas més i facilita l'apadrinament d'ovelles, de la mà de la Guerrilla del Ganxet. Aquest col·lectiu de Barcelona especialitzat en intervencions culturals, va proposar la campanya d'apadrinament fa uns anys per destinar a la causa els 5.000 euros del premi Smart Futur Minds. Ara, aquest projecte ja és una realitat.

 Al web https://apadrina.xisqueta.cat es poden seguir tots els passos per apadrinar una ovella i conèixer a fons aquest nou projecte.

comentaris