JOVENTUT

Joventut organitza 9 camps de treball per a joves de 14 a 29 anys aquest estiu a l'Alt Pirineu

La coordinadora pirinenca, Lourdes Ravetllat, ha presentat aquest dilluns l’oferta i les principals novetats de camps de treball per a aquest estiu.
Camp de treball a Talarn
photo_camera Un camp de treball internacional per a joves a Talarn / Geoparc Orígens

La coordinadora territorial de Joventut, Lourdes Ravetllat, conjuntament amb la delegada del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran i alcaldessa d’Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós, han presentat aquest dilluns en roda de premsa l’oferta i les principals novetats de camps de treball que la Direcció General de Joventut (DGJ) organitza a la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran per a aquest estiu.

A l'acte hi ha assistit Fina Ponsich, regidora del consistori, i una representació del Centre d’Estudis d’Isona i la Conca Dellà, entitat gestora del camp de treball del municipi d'Isona i Conca Dellà que acollirà un dels 9 camps de treball que es fan a les comarques pirinenques aquest estiu de 2021. Posteriorment a la presentació, s’ha pogut visitar el jaciment de l’Hort del Cavaller, on es farà la intervenció del camp de treball.

Joventut Isona i Conca Dellà 1(Foto: La delegada del Govern, Rosa Amorós, i la coordinadora de Joventut, Lourdes Ravetllat, al jaciment de l’Hort del Cavaller a Isona i Conca Dellà /gencat.cat)

Què són els camps de treball?

La Direcció General de Joventut organitza els camps de treball a Catalunya a través de diferents associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre, i amb la complicitat dels ajuntaments i del territori. La majoria d’aquests camps són dirigits a joves catalans d’entre 14 i 29 anys, i també hi ha alguns camps que compten amb la participació de joves provinents d’altres llocs de l’Estat i d’arreu del món, d’acord amb els intercanvis de places entre entitats i organismes catalans i internacionals.

Els camps de treball són activitats de voluntariat que consisteixen en realitzar projectes i serveis en una comunitat. Consten d’una estada de quinze dies en què es participa desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural.

Tenen una durada de 15 dies, en període de vacances. Tot i el període en què es desenvolupen, no es tracta d’una simple activitat de vacances. Són 15 dies que afavoreixen unes experiències enriquidores i proposen unes actituds i valors que, de ben segur, ajudaran els i les joves a desenvolupar una manera de fer i de viure.

Constitueixen una experiència de vida en grup, sortir de l’individualisme de cadascun experimentant els valors socials de la vida en grup com la tolerància i la solidaritat. És una manera de desconnectar de les activitats rutinàries i obrirse a noves experiències. La delegada del Govern ha remarcat que: “La participació en un camp de treball, per al jovent, és una de les primeres experiències de treball comunitari per a molts d’ells i una oportunitat de conèixer més i millor el país.”

Lourdes Ravetllat: "Aquestes activitats ajuden a canalitzar les inquietuds de molts joves que, lluny dels tòpics, volen contribuir a millorar el seu entorn i a fer una tasca solidària i voluntària.

La coordinadora territorial ha destacat que: “Des de Joventut estem convençuts que aquesta oferta d’activitat aporta un valor afegit important per al jovent i per al país. El motiu principal és perquè contribueix a canalitzar les inquietuds de molts joves que, lluny dels tòpics, volen contribuir a millorar el seu entorn i a fer una tasca solidària i voluntària. El representant del Centre d’Estudis ha volgut destacar que: ”Gràcies als camps de treball es fa una intervenció social i comunitària als llocs on es desenvolupen de gran impacte, millora i transformació”.

A l'Alt Pirineu hi haurà  9 camps de treball i un total de 153 places

Aquest estiu 2021, a les comarques de l’Alt Pirineu hi haurà un total de 9 camps de treball amb un total de 153 places. A més, hi haurà un "camp en ruta" que començarà a Linyola (Pla d'urgell) i acaba a Vall de Boí (Alta Ribagorça).

 6 seran per a joves catalans (joves de 14 a 17 anys)

 2 per a joves d’arreu del món (joves majors d’edat)

 1 per a joves d’arreu del món (joves menors d’edat)

Procés de preinscripció i inscripció.

 Període de preinscripcions per als joves: del 19 d’abril (12 h del migdia) fins al 28 d’abril (12 h del migdia). A través de www.jove.cat/campsdetreball

 Sorteig: 5 de maig (a les 12 h del migdia).

 Publicació del resultat del sorteig: 7 de maig (a les 12 h del migdia).

 Adjudicacions: 10 de maig.

 Autoadjudicació de places per a joves en llista d’espera: 25 de maig.

 Inscripció directa per als que no han participat en el sorteig: 31 de maig.

Joventut Isona i Conca Dellà 2

(Foto: La delegada del Govern, Rosa Amorós, i la coordinadora de Joventut, Lourdes Ravetllat, al jaciment de l’Hort del Cavaller a Isona i Conca Dellà /gencat.cat)

CAMPS DE TREBALL A L'ALT PIRINEU

1. ASSOCIACIÓ ESPAI NATURA

Títol: Descobrint Natura (Ciència ciutadana i sensibilització cultural)
Modalitat: CATALANS
Municipi i comarca de realització: CORTARIU - PI - BELLVER DE CERDANYA (CERDANYA)
Dates de realització: 22/8/2021 - 5/09/2021(15 dies)
Nombre de participants: 15
Edat dels i les participants: 14-17
Quota: 145€
Tipologia: Patrimoni

Descripció:

Al camp de treball Descobrint Natura realitzarem tasques de ciència ciutadana per ajudar a diferents projectes mediambientals que s'estan duent a terme. També aprendrem el món dels ocells, continuarem la rehabilitació d’un refugi de muntanya i refarem parets i construccions de pedra seca. Tot això en un entorn natural, on s'hi poden realitzar moltíssimes activitats complementàries com tir amb arc, rocòdrom, orientació, excursions...

2. ASSOCIACIÓ PER A LA COORDINACIÓ DE MEMBRES I ENTITATS DE LLEURE RURALS DE CATALUNYA - CRUC

Títol: Reading Life in the Rocks
Modalitat: INTERNACIONAL
Municipi i comarca de realització: TALARN, SALÀS I BAIX PALLARS - PALLARS JUSSÀ I PALLARS SOBIRÀ
Dates de realització: 8/8/2021 - 8/22/2021(15 dies)
Nombre de participants: 15
Edat dels i les participants: 18-29
Quota: 145€
Tipologia: Patrimoni

Descripció:

A Talarn es vol dotar de major accessibilitat i millorar l'entorn més immediat del forn de calç, condicionar-lo peruqè es pugui interpretar el seu funcionament i ajudar a la divulgació del passat industrial del municipi.
A Salàs es facilitarà l'accessibilitat a l'antiga ermita i s'enllaçarà amb la ruta a peu i BTT de "la ruta de les ermites" i recuper l'espai com a lloc d'esbarjo de la població i per fer-hi activitats a l'aire lliure.
A Baix Pallars es vol donar a conèixer la tècnica de construcció amb pedra seca i millorar l’espai adequat per a les visites als conjunts saliners.
Al final de cada actuació s’afegirà un geocache a cada una de les zones treballades.

3. ASSOCIACIÓ JUVENIL PIRINEUS CREATIUS

Títol: Trencant silencis: joves i diverses
Modalitat: CATALANS
Municipi i comarca de realització: MONTFERRER I CASTELLBÒ - ALT URGELL
Dates de realització: 7/18/2021 - 8/1/2021(15 dies)
Nombre de participants: 15
Edat dels i les participants: 14-17
Quota: 199€
Tipologia: Social

Descripció:

Una primera part de tallers i dinàmiques variades on treballar temes relacionats amb la sexualitat i el feminisme com: autoconeixement, cos i autoestima, identitats de gènere i orientacions del desig, relacions sexoafectives, consentiment, privilegis i opressions, violències masclistes... La segona part del camp de treball consisteix en una creació artística (que es presentarà a la Seu i a Montferrer) sobre els temes treballats abans.
Vol generar una sèrie de continguts dels que se’n pugui fer difusió mitjançant vídeos, tríptics, cartells i posts pels canals d’entitats juvenils de la comarca. Aquest material, ideat durant el camp i dissenyat a posteriori per les educadores, serà utilitzat per l’Àrea d’Igualtat del Consell Comarcal en les xerrades als Instituts de la comarca.

4. ALBA JUSSÀ SCCL

Títol: Omplim de vida els pobles abandonats
Modalitat: CATALANS
Municipi i comarca de realització: LA POBLA DE SEGUR / SARROCA DE BELLERA - PALLARS JUSSÀ
Dates de realització: 6/27/2021 - 7/11/2021(15 dies)
Nombre de participants: 15
Edat dels i les participants: 14-17
Quota: 199€
Tipologia: Patrimoni, social i cultural

Descripció:

Realitzar un seguit d’accions tècniques per conèixer i recuperar la memòria històrica d’alguns pobles abandonats de la zona del Pallars Jussà. També pretén apropar els pobles abandonats a la gent del Pallars, ja sigui a través de les llegendes que transcorren al voltant d’aquests pobles com de les rutes de senderisme que ens hi fan arribar.

Al poble d’Herbasavina, on transcorre la novel·la del escriptor Pallarès Pep Coll (Dos taüts negres i dos de blancs), hem detectat que el camí d’accés no està molt ben senyalitzat. També hi ha la Vall del Bosia. Una feina tècnica que hem pensat que pot ser molt interessant de realitzar seria connectar aquestes llegendes amb els pobles abandonats on transcorren i facilitar l’accés per poder-los visitar.

5. ASSOCIACIÓ LA SORELLONA

Títol: Planant sobre la Serra del Cadí
Modalitat: CATALANS
Municipi i comarca de realització: ALÀS I CERC - ALT URGELL
Dates de realització: 8/22/2021 - 9/5/2021(15 dies)
Nombre de participants: 15
Edat dels i les participants: 14-17
Quota: 199€
Tipologia: Medi Ambient

Descripció:

La tasca consisteix en la identificació i comptatge de les diferents espècies en un lloc de pas clau pels grans ocell migradors (Turó Galliner). També està previst dedicar algunes jornades de treball destinades a arranjar el camí de Casa Coll per a fer-lo més accessible i fer un seguiment de la biodiversitat (mostreig de mamífers i fauna aquàtica de la bassa de Casa Coll, inventari de papallones i insectes) en col·laboració amb el Parc.

6. FUNDACIÓ ESCOLTA JOSEP CAROL

Títol: Arranjament de camins i senders
Modalitat: CATALANS
Municipi i comarca de realització: EL PONT DE SUERT - ALTA RIBAGORÇA
Dates de realització: 7/2/2021 - 7/16/2021(15 dies)
Nombre de participants: 24
Edat dels i les participants: 14-17
Quota: 199€
Tipologia: Medi Ambient

Descripció:

Condicionament de la xarxa de camins per a BTT (4 camins prop de Pont de Suert): desbrossament de vegetació, conèixer les espècies, forma de rebrot, els tipus de fusta i duresa, etc., per a utilitzar correctament les eines. També implica conèixer i fer construccions de murs, desviacions de petits corriols d'aigua, neteja d'escombreries...

7. BALMES BLANCS

Títol: Camins de natura a la Vall de Siarb
Modalitat: INTERNACIONAL MENORS
Municipi i comarca de realització: LLAVANERS (SORIGUERA) - PALLARS SOBIRÀ
Dates de realització: 7/31/2021 - 8/14/2021(15 dies)
Nombre de participants: 24
Edat dels i les participants: 14-17
Quota: 145€
Tipologia: Cultural i Medi Ambient

Descripció:

Rcuperació dels camins antics que consisteix en: realitzar un primer recorregut per mostrar el camí que es vol recuperar i explicar per a què servia; tallar herba, arbustos, etc. que han crescut; apartar pedres del camí; reconstruir els trams més senzills de paret de pedra seca; millora de la senyalització amb pintura i millora de l'empedrat d'alguns senders.
Tasques mediambientals: estudi de qualitat de l'aigua del riu, detecció de rastres, inventari forestal.

8. CENTRE D'ESTUDIS D'ISONA I CONCA DELLÀ

Títol: Condicionament i recerca arqueològica en la ciutat romana d’Aeso
Modalitat: INTERNACIONAL
Municipi i comarca de realització: ISONA I CONCA DELLÀ - PALLARS JUSSÀ
Dates de realització: 7/18/2021 - 8/1/2021(15 dies)
Nombre de participants: 15
Edat dels i les participants: 18-29
Quota: 145€
Tipologia: Arqueologia

Descripció:

Es vol aprofitar el voluntariat per, tot gaudint del paisatge rural i natural del Jussà, realitzar tres accions: a) neteja superficial en la parcel·la coneguda com Hort del Cavaller, de propietat municipal; b) excavació arqueològica en la mateixa parcel·la; i c) tractament de materials arqueològics conservats en el Museu d’Isona i Conca Dellà i procedents del lloc esmentat a banda dels que puguin sorgir en el transcurs de l’actuació.

9. ASSOCIACIÓ LA SORELLONA

Títol: Recuperem la biodiversitat dels estanys dels Pirineus
Modalitat: CATALANS
Municipi i comarca de realització: GINESTARRE (ESTERRI DE CARDÓS) - PALLARS SOBIRÀ
Dates de realització: 7/4/2021 - 7/18/2021(15 dies)
Nombre de participants: 15
Edat dels i les participants: 14-17
Quota: 199€
Tipologia: Medi Ambient

Descripció:

Tasques de control amb tècnics de l’empresa Sorelló o del Parc Natural, i algunes en col·laboració amb el Projecte Piroslife a través de La Paniquella.
Mostreig de fauna aquàtica: peixos, amfibis i rèptils, en estanys d'alta muntanya (es fan intervencions de 3 dies seguits). Manteniment plantació arbres fruiters a la Borda Llosaus en col·laboració amb el Projecte Piroslife i l’associació La Paniquella. Arranjament de camins senyalitzats del Parc Natural prop de la zona de Ginestarre. Reparar senyalització i revisar les marques de pintura del camí que porta de Ginestarre a la Borda Llosaus.

comentaris