Joventut inverteix 444.477 euros a través del contracte programa de Treball

La inversió està destinada als professionals de joventut, a les Oficines Joves i a les activitats que es duen a terme amb els Plans Locals i Comarcals de Joventut de les comarques de l'Alt Pirineu i Aran

photo_camera Una parella de joves caminant per Aigüestortes

Les comarques de l’Alt Pirineu i Aran rebran aquest any un total de 444.477 euros per part de la Generalitat de Catalunya per a desplegar les polítiques de joventut als diferents municipis i comarques. Aquest pressupost, així com també totes les actuacions que se’n deriven, queda recollit al contracte programa 2017 del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, document que aquest matí s’ha presentat a la Taula de Demarcació de Joventut de les comarques pirinenques.

Bona part d’aquest pressupost, un total de 191.567 euros, es destinarà als plans locals i comarcals de joventut que s’impulsen a 37 ens locals de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran. Mitjançant aquests plans, els diferents ajuntaments i consells comarcals duen a terme actuacions que el propi món local ha definit com a estratègiques per donar resposta a les necessitats particulars dels joves de cada municipi. En total, a les comarques pirinenques hi ha avui 8.086 nois i noies de 15 a 29 anys, equivalent al 14,8% del total de població.

A més de dotar diferents poblacions de personal tècnic compartit per a desplegar aquestes polítiques, les actuacions dels plans locals i comarcals de joventut abasten diferents línies d’actuació que van des d’aspectes laborals a temes de salut jove, passant per l’oferta educativa o la cultura. Totes les estratègies i actuacions fixades als plans de joventut segueixen els principis de qualitat, participació, transformació i integralitat, i són avaluades per la Direcció General de Joventut. Aquesta també revisa que les actuacions concretes concordin amb el marc general que estableix el Pla Nacional de Joventut 2020 i el Pla d’Actuació Territorial de Joventut 2020, fixats per ampli consens de la joventut organitzada, el món local i la Generalitat de Catalunya.

El contracte programa del Departament que avui s’ha donat a conèixer a la Taula de Demarcació de Joventut celebrada a Tremp –en una reunió en què han assistit tècnics i consellers comarcals de joventut–, també ha consignat un total de 125.000 euros per al manteniment i el desplegament del catàleg de servei a les quatre Oficines Joves (OJ) que hi ha en funcionament a l’Alt Pirineu. Juntament amb els Punts d’Informació Juvenil, aquestes quatre OJ formen part de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil i van atendre el 2016 un total de 12.487 usuaris i 19.681 consultes, majoritàriament relacionades amb l’oferta educativa i el mercat laboral.

Finalment, el Contracte Programa també inclou una partida destinada als serveis comarcals de joventut de l’Alt Pirineu i Aran, que per aquest 2017 és de 127.910 euros. Amb aquest pressupost, els cinc consells comarcals cobreixen les competències que tenen delegades en matèria de coordinació del servei comarcal, de supervisió de les instal·lacions juvenils (cases de colònies, albergs, campaments juvenils, aules de natura i granges escola) i de regulació de les activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys. Al llarg de l’any 2016, Joventut va registrar a les comarques pirinenques de Catalunya un total de 387 activitats d’educació en el lleure. El nombre de participants a aquestes activitats va ser de 13.418, entre joves i monitors.

Diagnòstic compartit

La Taula de Demarcació de Joventut és l’òrgan encarregat de fer el diagnòstic, identificar les problemàtiques, establir les prioritats i, finalment, elaborar les propostes en matèria de joventut de la demarcació. Els resultats d’aquesta taula són el recull de les propostes recollides a les Taules Comarcals de Joventut i, posteriorment, són elevades a la comissió interinstitucional de joventut. En aquesta comissió, d’àmbit nacional, és on s’aproven les propostes concretes que acabaran impulsant els municipis a través del Pla d’Actuació Territorial de Polítiques de Joventut.

Al conjunt de Catalunya, el pressupost de la Direcció General de Joventut per al món local mitjançant el contracte programa 2017 del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies és d’un total de 6,3 milions d’euros. D’altra banda, el conjunt de la Generalitat de Catalunya inverteix un total de 284,5 milions d'euros en polítiques de joventut aquest 2017, a través del desplegament de 529 actuacions recollides al Pla d'Actuacions en Polítiques de Joventut del Govern 2017-2020.