PUBLICACIONS

El jove cerdà Pau Bombardó a la portada del primer VIURE ALS PIRINEUS de l'any

La publicació pirinenca d'informació general, VIURE ALS PIRINEUS, acaba de treure el seu número 239, corresponent al mes de gener del 2022. La podeu consultar aquí !
Viure als Pirineus gener 2022
photo_camera Portada del Viure als Pirineus corresponent al mes de gener / FS

El número 239 de la revista pirinenca d'informació general VIURE ALS PIRINEUS, corresponent al mes de gener del 2022, dedica la seva portada a Pau Bombardó, un jove de Puigcerdà, estudiant de periodisme, que protagonitza la secció Joves del Pirineu. Pau Bombardó ens parla de la seva visió sobre el periodisme actual i també de la candidatura dels Pirineus als JJOO d'Hivern, 

El primer VIURE de l'any també ens proposa la segona part d'un article entranyable d'Amadeu Gallart, Cal Ventura: tot un segle de forners a la Seu. Enric Quílez, en la seva habitual secció Una mica de ciència, publica 'La Torre de Babel'.

L'historiador Daniel Fité Erill ens apropa, en la seva secció 'Ara fa 100 anys...' a la inauguració de l'estació telefònica del poble de Coll de Nargó (Gener, 1922). L'Aeroport de la Seu d'Urgell va viure, el 17 de desembre passat, una jornada històrica: l'estrena dels vols regulars 'La Seu d'Urgell-Madrid'. La nova ruta suposa el reinici de l'activitat comercial regular després de 37 anys i la nostra publicació en parla després d'haver viatjat en aquest primer vol.

La demografia és important per a una vegueria amb poca població com la nostra. I és que les últimes dades de l'IDESCAT ens indiquen que l'Alt Pirineu i Aran ha guanyat 1.425 habitants l'any 2020. Així ho expliquem a les pàgines centrals, alhora que concretem que la comarca que ha experimentat un creixement més important ha estat la Cerdanya, mentre que el Pallars Jussà ha perdut població en aquest període.

Pep Espunyes. Barcelona. 2016.01.26 (2) Ricard Lobo 2(Foto: Primer pla de l'escriptor peramolí Pep Espunyes / Ricard Lobo)

Ens satisfà profundament que l'Associació Llibre del Pirineu hagi declarat el 2022 'Any Literari Josep Espunyes', és una notícia cultural de primer ordre i així ho expressem a les pàgines de Cultura. El gran i irreductible Pep Espunyes, poeta, narrador, corrector, investigador i estudiós de la llengua, compta amb una bibliografia impressionant, centrada en la recuperació del patrimoni lingüístic del català nord-occidental i, molt especialment, del pirinenc. L'excels poeta i probablement el millor jugador de botifarra dels Temps Moderns, té un domini metafísic de tots els recursos de la llengua', en paraules d'Albert Villaró. En parlem en aquest número, però n'anirem parlant puntualment al llarg de tot aquest any que acabem d'encetar.

L'Hotel Balneari Sant Vicenç dels Banys de Sant Vicenç, al municipi del Pont de Bar, és el protagonista dels Fogons del Pirineu d'aquest mes. Estem parlant d'un negoci familiar emblemàtic, ubicat al cor del Baridà, i comandat per la setena generació de la família Pal. L'establiment fou confiscat durant la Guerra Civil i convertit en hospital de sang per als ferits. Avui la Marta Pal Ordeig i el seu equip, ofereixen una excel·lent cuina de muntanya elaborada, adaptada i amb producte de proximitat.

La Central Hidroelèctrica de Tavascan compleix mig segle d'història. Al VIURE ALS PIRINEUS aprofundim en la commemoració del 50è aniversari d'aquesta gran obra que va canviar la vida d'un poble. El complex hidroelèctric es troba a 500 metres de profunditat dins la muntanya i té un dels salts d'aigua més importants d'Europa.

La producció agraolimentària és una peça primordial de l'economia de la nostra vegueria. A l'habitual secció de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), parlem de la presentació de l'Observatori del sector agroalimentari a l'Alt Pirineu i Aran. A les pàgines centrals, entrevistem en profunditat Elies Nova, l'alcalde de Llívia, qui ens detalla algunes de les obres i actuacions municipals que estan per venir aquest 2022. 

Hem anat al poble de Bor, al municipi de Bellver de Cerdanya, per comprovar de primera mà el ritme de les obres de remodelació integral de la seva Plaça Major. I també parlem de la recuperació del Casal d'Avis de Puigcerdà que canviarà d'ubicació al llarg del primer trimestre de l'any. Acabarem aquest primer número del 2022, amb les rutes botàniques i culturals per la Cerdanya i el Capcir, d'Enric Orús,  que en aquesta ocasió ens proposa una passejada per Vilanova-Torre de Creu-Santa Maria de Vilanova (Capcir).

Agraïm a tots els lectors, anunciants i col·laboradors la seva fidelitat i els desitgem un bon any 2022 carregat de bons auguris.