INFRAESTRUCTURES

Jordi Puigneró: "La fibra òptica és una eina imprescindible per evitar el despoblament del territori"

El conseller ha explicat que durant aquests últims 9 mesos, el Govern ha presentat 150 km de cable de fibra òptica, amb una inversió de 3,3 milions d’euros arreu del territori.

Jordi Puigneró 2
photo_camera El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, al ple del Parlament/govern.cat

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha assegurat aquesta tarda que la fibra òptica és “la base de l'economia digital” i alhora “una eina imprescindible per evitar el despoblament”. El conseller ha respost aquesta tarda al Parlament de Catalunya una interpel·lació sobre el desplegament de fibra òptica de la Generalitat.

Segons Puigneró, la xarxa de fibra òptica de la Generalitat té una paper fonamental en la vertebració del país per tal de “garantir la igualtat d’oportunitats arreu del territori” i, per aquest motiu, ha esdevingut “una eina imprescindible per evitar el despoblament”. Volem ajudar municipis i empreses d’arreu de Catalunya perquè no hi hagi ciutadans de primera i de segona”, ha assegurat Puigneró.

A més, el conseller ha subratllat que “la xarxa de fibra òptica és la base de l’economia digital del segle XXI” i que tindrà un paper cabdal en el desplegament de noves tecnologies innovadores i la millora dels serveis a la ciutadania. “L’arribada del 5G sense la fibra òptica és molt difícil, per no dir impossible. La combinació d’ambdues coses ens permetrà posar el nostre país al capdavant de noves indústries com l’Internet de les coses”, ha afegit.

El conseller ha explicat que durant aquests últims 9 mesos, el Govern ha presentat 150 km de cable de fibra òptica, amb una inversió de 3,3 milions d’euros arreu del territori.

El desplegament de fibra, inclòs en el Pla d’acció de despesa urgent

El desplegament de la xarxa de fibra òptica és un objectiu prioritari de Govern, com a element cohesionador i vertebrador del país i ha estat inclòs en el Pla d’acció per atendre la despesa urgent del 2019 en el context excepcional de pròrroga pressupostària aprovat pel Consell Executiu la setmana passada.

Actualment, la Generalitat disposa d’una xarxa de 4.500 km de fibra òptica, dels quals 3.600 km són de línies pròpies i 900 km, amb disponibilitat en règim de lloguer o amb capacitat d’ús mitjançant convenis de compartició d’infraestructures. La fibra òptica de la Generalitat arriba a 257 municipis i a 299 polígons industrials. Aquesta xarxa interconnecta 29 de les 42 capitals de comarca del país. De les 13 capitals de comarca restants, 6 ja estan en project