PARLAMENT

Jeannine Abella alerta al Parlament del creixement descontrolat del nombre de plantígrads al Pirineu

Junts reclama que s'actualitzi i ampliï les compensacions per atacs de l'ós i el seu àmbit geogràfic
Abella
photo_camera Abella

La diputada de Junts al Parlament de Catalunya, Jeannine Abella, ha preguntat a la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, sobre la gestió de la fauna salvatge al PirineuHa demanat que s’actualitzi la taula d’indemnitzacions i ampliï la zona de presència de l’os al Pirineu. “Els ramaders ja no es plantegen si volen o no l’os. Accepten que és una realitat. El que no podem acceptar és que l’hagin de mantenir” ha denunciat.  

Abella ha fet aquestes declaracions en sessió de control al Govern, després de constatar que la població d’ossos al Pirineu cada com és més extensa. Aquest fet provoca que quan un ramader es troba amb l’atac d’un os “perdi bestiar, es senti qüestionat i cobri tard i malament les indemnitzacions”.

“Cada cop hi ha més exemplars i ocupen més extensió territorial. Cal que es declarin zones de presència de l’os que no s’han reconegut oficialment. L’os hi és”, ha dit la dit la diputada.

La diputada ha lamentat que el departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural s’excusi dient que els canvis són un procés llarg, doncs “pensem que és més una qüestió de voluntat política de voler atendre a les peticions dels ramaders”. En aquest sentit, Abella ha manifestat que “la gestió de l’os ha estat sempre polèmica. Cal assumir la part d’autocrítica però els retrets de la gestió anterior no poden servir per no actuar”. Des de Junts es considera que sempre serà més útil buscar solucions que culpables i la situació ha canviat, s’ha agreujat: augment d’exemplars, taula d’indemnitzacions que ha quedat obsoleta i és insuficient. Cal doncs un augment dels recursos telemàtics per fer una gestió més eficient i poder cobrar quan toca.

La diputada pallaresa ha assegurat també que els pagesos i ramaders estan cansats de posar sembrats i bestiar a disposició de la fauna salvatge. “Aquesta no és la seva feina” ha dit.

Finalment, Abella també ha preguntat a la consellera sobre el control de la Tuberculosi a la fauna salvatge. “Com s’explica que el bestiar pugi sanejat a les muntanyes i en baixi positiu? Creu que hi te alguna cosa a veure el fet que pasturin als mateixos prats amb daines, cérvols i cabirols? Quins mecanismes de control fan sobre la fauna salvatge?”, ha conclòs.

comentaris