Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) acusa el Departament d'Agricultura de "relegar" el tema del control cinegètic. L'organització agrària considera que la conselleria ha incomplert el compromís de posar en marxa els grups de treball amb els diferents agents implicats per tirar endavant la Llei de Caça, "que fa més de tres anys que el Govern havia anunciat que era imminent". JARC ha demanat a Agricultura que efectuï els estudis pertinents sobre les poblacions d'animals salvatges a Catalunya "per poder dissenyar una estratègia efectiva i precisa a cada territori", que "no passi només per caçar en les explotacions agràries on s'estan produint els danys, que serien només la punta de l'iceberg".
JARC trasllada tot el seu suport als caçadors, que es van declarar en vaga per l'augment significatiu en les sancions per infraccions, que en el cas de les més greus pot arribar a 120.000 euros. El cap sectorial de la Fauna Salvatge de JARC, Mauri Bosch, planteja però la necessitat de crear una figura professional per al control de la fauna salvatge, "per separar el que és una pràctica esportiva de les mesures control i de prevenció de danys a agricultors i ramaders".
Des de JARC consideren que "els Agents Rurals no disposen de personal suficient, ni tenen el perfil adequat per dur a terme aquesta tasca". Bosch considera un "greuge comparatiu" que s'actualitzin les sancions per infraccions als caçadors, i en canvi, "no se sancioni a tots aquells que no respecten les senyals de les àrees de caça".
(Foto:Caçadors, a punt de sortir per a una batuda | ACN)
JARC remarca que l'estat d’alarma per al covid-19 ha comportat un elevat creixement de les poblacions de senglars, conills o tudons, entre altres. "Els danys que aquestes espècies han comès durant la primera fase del confinament, en la qual es va prohibir la caça per danys en les explotacions, han malmès seriosament la seva viabilitat", assenyala Bosch. A més, l'organització agrària sosté que Agricultura va establir un "criteri difús" a l'hora de concedir permisos durant el mes de març, "basat en un criteri bastant ambigu, com que havia de comprometre la viabilitat de l'explotació".
El cap sectorial de la Fauna Salvatge de JARC es mostra molt crític amb la prohibició de la caça durant aquest període que, assegura, "ha portat als professionals agraris a una situació límit". "S'haurien d'haver concedit moltes més autoritzacions, donat que si l'agricultor té un camp de cereals i comença a perdre producció, ja treballa amb una rendibilitat baixa, té i tindrà un greu un problema, igual que a l'horta si es mengen la verdura", afirma Bosch. "Amb els arbres fruiters, per exemple, si els tudons es mengen els brots, també comprometen la propera collita", afegeix. Per aquest motiu, JARC ha recriminat al Departament d'haver actuat "molt tard".