MEDI AMBIENT

La Tora Blava, la planta més tòxica d'Europa, ja floreix al Pirineu

No hi ha cap animal que se la mengi i per això és tan abundant fins i tot en prats on pastura el bestiar.
Tora Blava
photo_camera La Tora Blava, la planta més tòxica d'Europa, ja creix al Pirineu / Parc Natural Cadí-Moixeró

La Tora Blava (Aconitum napellus) és considerada la planta més tòxica d’Europa i la podem trobar fàcilment als prats del Pirineu, tan sols un mil·ligram pot matar a un nen o una persona amb el sistema immune debilitat, per això és millor que la coneguem bé.

Tora Blava

Molts cops hem sentit la frase “La natura és sàvia” i en aquest cas ve com l’anell al dit. Vaques, ovelles i cavalls que pasturen al costat de la Tora Blava, mai se la mengen, l’eviten, no sabem com, però detecten que és tòxica.

“A les zones més altes del Pirineu ja podem trobar amb flor la Tora blava (Aconitum Napellus). Tot i la seva bellesa, cal anar molt alerta perquè es tracta de la planta més tòxica d’Europa” (Parcs de Catalunya)

Nosaltres no som tan intel·ligents com els animals o potser el nostre mateix raciocini i desenvolupament ens ha fet perdre aquells instints que encara conserven els animals. Nosaltres sortim un diumenge al camp i ens portem cap a casa un bonic ram de flors, sense parar-nos a pensar en les conseqüències que ens pot produir, tan sols que un nen acaroni la planta i després es porti les mans a la boca, pot ser nociu.

Tora Blava PNAP

Les substàncies causants de la toxicitat de la Tora Blava són l’aconitina i la pseudoaconitina, la ingesta de qualsevol d’elles pot provocar problemes cardíacs o neurotoxicitats. Principalment la trobem en les fulles i les arrels, encara que està present en tota la planta, inclòs quan aquesta és seca.

Al nostre país la Tora Blava la podem trobar a les comarques de muntanya, a una alçada d’entre 1.500 a 2.500 metres a la Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Cerdanya, Ripollès i la Garrotxa i a la Catalunya Nord al Vallespir i Conflent.