MEDI AMBIENT

Inauguren la nova aula de natura del Refugi de la Basseta a Sant Joan de L'Erm

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha finançat el 90% del cost de les obres amb una subvenció FEADER per Espais Naturals de Protecció Especial
Aula de Natura a la Basseta Sant Joan de L'Erm 1
photo_camera L'ornitòleg Jordi Dalmau ha alliberat un milà reial a la Basseta de Sant Joan de L'Erm/ gencat.cat

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, acompanyada de l’alcalde de Montferrer i Castellbò, Albert Marquet, ha inaugurat avui la nova aula de natura del refugi de la Basseta, al paratge de Sant Joan de l’Erm. A l’acte també hi ha assistit el president de l’EMD Vila i Vall de Castellbó, Antoni Navinés, el president de la Junta rectora del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Joan Ordi, i el director del Parc, Marc Garriga. El refugi guardat de la Basseta està ubicat a uns 1.700 metres d’alçada, en una de les principals portes d’entrada de visitants al Parc Natural de l’Alt Pirineu, i alhora base de l’estació d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm. L’any 2020 es van comptabilitzar un total de 58.078 visites.

El refugi està ubicat a Sant Joan de l’Erm, en una de les principals portes d’entrada al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Les noves instal·lacions estan ubicades a la primera planta de l’edifici en un espai de 120 metres quadrats. S’ha instal·lat imatges digitalitzades en vinil a les parets de l’aula amb contingut didàctic per donar a conèixer els valors naturals de fauna i flora i el patrimoni cultural de l’entorn, s’ha adquirit nou mobiliari i material educatiu. També s’han ubicat plafons explicatius al costat de les finestres amb vistes a les caixes nius i menjadores que hi ha als arbres de l’exterior per facilitar l’observació d’ocells i petits mamífers.

Aula de Natura a la Basseta Sant Joan de L'Erm 2

Així mateix, s’han construït dos lavabos nous i un magatzem i s’ha realitzat tota la instal·lació elèctrica i de calefacció. Les obres han tingut un cost de 47.582,04 euros, que han estat finançades en un 90% pel Departament de Territori i Sostenibilitat a través d’una subvenció cofinançada per fons FEADER per a Espais Naturals de Protecció Especial. La resta del cost dels treballs ha estat aportada per l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò.

L’aula de natura serà utilitzada per realitzar activitats d’educació ambiental combinades amb la descoberta del bosc subalpí de l’entorn, especialment adreçades a escolars, dins del Programa d’Educació Ambiental del Parc, del qual disposa d’un Programa Pedagògic propi. També s’emprarà com a aula per fer cursos i jornades formatives, així com altres activitats organitzades pel Parc, l’Ajuntament i l’EMD. A més de l’ús d’aula de natura, l’espai també s’utilitzarà com a sala polivalent del propi refugi.

Aula de Natura a la Basseta Sant Joan de L'Erm 3

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat ha aprofitat l’acte inaugural per visitar l’itinerari adaptat a persones amb mobilitat reduïda i amb limitació visual que s’inicia al costat mateix del refugi i realitzat en diferents fases d’obra al llarg dels anys. El recorregut amb una passera de fusta de mig quilòmetre permet el pas de cadires de rodes i disposa de cartells interpretatius que inclouen el llenguatge en Braille. Transcorre enmig d’un bosc de pi roig i avet, amb arbres de grans dimensions.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat ha aprofitat l’acte inaugural per visitar l’itinerari adaptat a persones amb mobilitat reduïda i amb limitació visual que s’inicia al costat mateix del refugi i realitzat en diferents fases d’obra al llarg dels anys.

També s’ha visitat l’espai final del recorregut que es completarà en un futur amb un mirador elevat adaptat a les persones amb discapacitats i oferirà una vista panoràmica sobre de la Vall de Santa Magdalena.

Aula de Natura a la Basseta Sant Joan de L'Erm 4

L’acte inaugural s’ha tancat amb l’alliberament d’una au rapinyaire, un milà reial, que s’ha recuperat al Centre de Fauna de Vall Calent amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals.