28.01.2022 |
Viure als Pirineus

ESPAIS NATURALS

Un grup de treball analitzarà la massificació als espais naturals i farà propostes

L'augment de visitants s'ha traduït amb un públic més desinformat i menys respectuós que anteriors temporades
Pla general dels vehicles aparcats a La Molinassa el 12 d'agost del 2020. (horitzontal)
Vehicles aparcats a La Molinassa aquest estiu/PNAP
Un grup de treball analitzarà la massificació als espais naturals i farà propostes

L'augment de visitants als espais naturals catalans ha augmentat considerablement aquest estiu.  Aquest augment ha portat al Govern a impulsar la creació d'un grup de treball que farà una diagnosi de cada cas concret i buscarà propostes al respecte. Aquestes passarien per la regulació de les activitats, incrementar la vigilància amb possibles sancions i una campanya d'educació ambiental. Aquest any, "excepcional i atípic" per la covid-19 s'ha traduït en un augment de visitants "més desinformats i menys respectuós" que anteriors temporades, segons la secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat.

D'aquest grup de treball en formaran part els responsables de tots els espais naturals. Algunes de les mesures a aplicar que concloguin podran ja ser efectives la primavera de l'any 2021 i altres de més costoses s'aniran implementant de manera gradual.

Algunes de les solucions que la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha apuntat impliquen potenciar el transport públic, promoure que les visites als espais naturals siguin guiades, augmentar la vigilància pel compliment de les normes o regular l'afluència de vehicles i visitants.

Així, algunes d'aquestes mesures les podrà aplicar el Govern de manera directa però n'hi ha d'altres que ho hauran de fer els ajuntaments, el món local o els veïns de la zona, que rebran el seu suport i assessorament.

Les incidències principals a resoldre de cara al futur en la majoria d'espais naturals són les relacionades amb la massificació d'indrets emblemàtics, el bany no autoritzat, la proliferació d'autocaravanes, no seguir itineraris indicats i sortir de les rutes marcades, els gossos sense lligar, l'augment de bicicletes elèctriques, acampades sense autorització, acumulació de deixalles i conflictes amb determinades pràctiques esportives.

Per donar resposta a totes les necessitats que s'han evidenciat aquest estiu amb un increment de visitats a tots els espais naturals la tasca de l'Agència de la Natura i del Fons del Patrimoni Natural seran "imprescindibles", segons Ferran Miralles, director general de Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

Imatge de dos excursionistes al llac de Colomers, al municipi de Naut Aran. (horitzontal)

(Foto: Dos excursionistes al llac de Colomers, al municipi de Naut Aran/Marta Lluvich)
La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha dit que l'any 2021 els espais naturals, a través del Fons de Patrimoni Natural disposaran d'uns 20 MEUR addicionals als que ja tenen via els pressupostos de la Generalitat.

L'augment de visitants ha tingut lloc a pràcticament tots els parcs naturals. El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (+ 10% juliol, +31% a l'agost) i una davallada important del turisme estranger que suposava un 20%. A l'entrada per Colomers en un sol dia es van registrar més de 2.000 persones. El Parc Natural de L'Alt Pirineu amb el 19% més de visitants al juliol i el 25% a l'agost va registrar més de 10.500 persones a l'accés a la Pica d'Estats (8.102 l'any 2019) col·lapsant la majoria dels dies l'aparcament de La Molinassa.

El Parc Natural del Cadí Moixaró ha incrementat les visites en un 88% al mes de juliol i un 57% a l'agost amb la circulació motoritzada, les bicicletes elèctriques, el bany a gorgs i estanys i l'augment de deixalles com a principals problemes.
 

Un grup de treball analitzarà la massificació als espais naturals i farà propostes
Comentarios