El Grup de Diaris Digitals de Catalunya pren impuls

Disset mitjans formen part ja de la iniciativa, que s’ha presentat al Col·legi de Periodistes

 Grup de Diaris Digitals de Catalunya
photo_camera Grup de Diaris Digitals de Catalunya

Fa un any, representants de quatre mitjans de comunicació digitals de terres tarragonines van reunir-se per coordinar la seva feina i potenciar-ne la difusió. Aquests mitjans eren Eix Diari, Tarragona21, Revista Cambrils i Reus Digital. Aquest dijous, el Grup de Diaris Digitals de Catalunya, creat arran d’aquella reunió, ja sumava disset mitjans. Ho han explicat dos dels seus promotors –Marià Arbonès, director de Reus Digital, i Tomàs Prados, director tecnològic de Eix Diari- i Josep Carles Rius, director de CatalunyaPlural.cat, que s'ha incorporat al Grup, en la presentació que se n’ha fet al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Neus Bonet, degana del Col·legi, ha saludat la iniciativa i ha destacat que té un futur esperançador tenint en compte que “el consum de la informació digital ha crescut els darrers anys en relació a la que es difon amb paper”. A més, ha afirmat que l’oferta del Grup de Diaris Digitals encaixa amb el lema dels responsables del Col·legi: “Més periodisme i de més qualitat, en temps de crisi”.

Josep Carles Rius ha dit que aquest Grup recupera la feina dels mitjans de comunicació comarcals que van néixer per reivindicar i aprofundir la democràcia. Considera que ha de servir per cohesionar la societat catalana, ja que potencia la informació de proximitat i en valors i ha ofert CatalunyaPlural.cat com a punt de trobada de tots els diaris implicats en el projecte. A més, Rius ha dit que “fer pinya ens donarà força com interlocutors de les institucions i els mercats publicitaris” per fer sostenibles econòmicament aquests diaris.

Tomàs Prados ha posat l’accent en el “compromís de servei públic” dels mitjans digitals, malgrat els pocs recursos econòmics de què disposen. Ha posat, però, unes gotes d’optimisme en recordar que en el sector de la comunicació, l’únic medi on ha crescut la inversió publicitària global ha estat Internet.

Al seu torn, Marià Arbonés ha afirmat que confia que la col·laboració entre els diferents diaris del Grup els permeti deixar de ser “La Cendrosa” del sector. Jaume García, director de Tarragona 21 ha insistit en aquesta línia i ha apostat per deixar de ser el David que s’enfronta al Goliat dels grans mitjans tradicionals. L’aposta pel Grup de Diaris Digitals de Catalunya, segons García, “anirà a més i anirà canviant”.

Josep Carles Rius ha tancat l’acte dient que s’ha donat un primer pas en la consolidació del Grup, que se n’han de donar molts més i que mentre hi ha centenars de periodistes a l’atur hi ha, també, molts ciutadans que no tenen un periodisme pensat per a ells. “Estem ben encaminats, cal compartir, consolidar els nostres projectes i incorporar-hi les noves generacions de periodistes”, ha acabat dient.

comentaris