CRISI CORONAVIRUS

El greu error de les províncies

Els veïns de Bellver de Cerdanya, Lles, Montellà i Martinet, Prats i Sansor, Prullans o Riu no podran anar Puigcerdà, que és la capital de la seva comarca. Els de Gósol tampoc ho podran fer a Berga.

dav
photo_camera Entrada al municipi de Prats i Sansor/FS

El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha aprovat les mesures de desconfinament que s'aplicaran per sortir de la crisi del coronavirus. Pedro Sánchez ha explicat que la unitat territorial de referència serà la província. Amb aquesta decisió, tornem al 1833 i a la divisió provincial decretada per Javier de Burgos.

Amb aquest acord, el govern espanyol  fa cas omís a la legislació catalana i a la llei de vegueries aprovada pel Parlament de Catalunya el 2010, i imposa la lògica de l'absurd. Així, els pirinencs de Bellver de Cerdanya, Lles, Montellà i Martinet, Prats i Sansor, Prullans o Riu no podran anar Puigcerdà, que és la capital de la seva comarca. Els veïns i veïnes de Gósol tampoc no podran anar a Berga i els ribagorçans de Bonansa no podran desplaçar-se al Pont de Suert. 

dig

A la Catalunya Central, els de Solsona no poden anar a Manresa i els de Viladrau, Vidrà o Espinelves no podran anar a Vic. I a la demarcació veguerial de Girona, els parroquians de Fogars de la Selva no podran anar a Santa Coloma de Farners. A la vegueria de Lleida, els de la Granja d'Escarp no podran anar a Mequinensa ni a Fraga.

L'organització provincial és una divisió altament centralitzadora, aliena a la realitat catalana i a les reivindicacions del catalanisme polític. El govern espanyol utilitza la seva pròpia organització territorial espanyola, però el més preocupant és que el Govern de Catalunya hagi deixat al calaix la llei de vegueries. Faria bé el govern català en desplegar amb ambició la legislació catalana i abandonar del tot el marc mental provincial i provincialista i omplir de contingut les vuit demarcacions veguerials, per fer possible la desconcentració de tots els serveis i organismes de la Generalitat en el territori.

Faria bé el govern català en omplir de contingut les vuit demarcacions veguerials per fer possible la desconcentració de tots els serveis i organismes de la Generalitat.

Les Regions Sanitàries a la paperera

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat el pla de desconfinament en quatre fases, per províncies i asimètric que ha explicat –aquest dimarts a la tarda en roda de premsa– Pedro Sánchez de “greu error”.

A través d’una piulada a Twitter, el màxim mandatari de la política catalana ha subratllat que “la “coordinació” és centralització i menyspreu” a tot el que ha argumentat l’executiu català, que demana un desconfinament per franges horàries i d’edat.

Durant la seva roda de premsa, Sánchez ha afirmat aquest dimarts que el Ministeri de Sanitat estudia la proposta. Torra també ha escrit: “Catalunya torna a 1833 , a Lérida, Gerona, Tarragona i Barcelona. Tota l’experiència de gestió de la sanitat a Catalunya per regions i àrees sanitàries, a la paperera”.

Llei de vegueries

L'Estatut vigent diu ben clar que Catalunya “estructura la seva organització bàsica, en municipis i vegueries” i que “la vegueria és l'ámbit territorial específic per a l'exercici de la cooperació local”. Alhora disposa que la vegueria és “la divisió territorial adoptada per la Generalitat per a l'organització territorial dels seus serveis”. Com a conseqüència del desplegament d'aquests articles estatutaris, el Parlament de Catalunya va aprovar el 2010 la llei de vegueries. 

Alba Vergés: "La distribució per províncies és un error flagrant"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha acusat el govern espanyol d'actuar de forma "impositiva i paternalista" en la gestió del coronavirus i amb el pla de desconfinament en particular, i ha reconegut que és "decebedor" venint de PSOE i Podem. En declaracions a Ser Catalunya, Verges ha criticat aquesta "falsa coordinació", que no és altra cosa que dir, al seu parer, "fes-me la feina, fes propostes, i després ja veure si te les accepto". "És una molt mala gestió d'una crisi", ha conclòs Vergés, que ha considerat que la distribució per províncies és un "error flagrant". També ha criticat que des de Madrid no vingui ni un euro per reforçar els equips sanitaris, tenint en compte que l'Estat és "l'amo i senyor dels impostos de la ciutadania".

comentaris