JOCS OLÍMPICS D'HIVERN 2030

El Govern convoca dues consultes el 24 de juliol sobre els Jocs Olímpics d'Hivern

Una consulta es farà a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran i l'altra a les comarques del Berguedà, Ripollès i Solsonès
Pere Aragonès convocatòria consulta JJOO
photo_camera El president Pere Aragonès, signant el decret d'impuls de la consulta sobre els JJOO d'Hivern /Rubén Moreno

El Govern farà el 24 de juliol dues consultes amb preguntes diferents sobre els Jocs d'hivern 2030. A l'Alt Pirineu i Aran es preguntarà si el Govern de la Generalitat ha de presentar candidatura per als Jocs Olímpics d'hivern amb una opció de respostes binària (sí o no). El mateix dia també es consultarà les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès amb una altra pregunta: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs d'hivern?". En roda de premsa, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha concretat que "involucrar" vol dir poder tenir activitats esportives prèvies i complementàries. Aquest dilluns el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha firmat dos decrets per impulsar la doble consulta.

Convocatòria consulta JJOO
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, en roda de premsa aquest dilluns / Sílvia Jardí

El Govern ha explicat que només es podrà votar a les consultes presencialment i no hi haurà ni vot telemàtic, ni per correu ni vot anticipat. Aproximadament a la consulta de l'Alt Pirineu i l'Aran votaran unes 55.000 persones en 121 meses. I en la consulta de les altres tres comarques, 63.000 persones en 137 meses. El Govern hi destinarà 1.100.000 euros per fer les dues consultes.

Vilagrà ha fet una distinció entre l'Alt Pirineu i l'Aran, que tenen un "impacte territorial directe", i les altres tres comarques (Berguedà, Ripollès i Solsonès) que, segons la consellera, estan "indirectament afectades" però també han de tenir "un paper".

La consellera ha afirmat que hi ha una "preparació prèvia" als Jocs d'hivern i que les comarques del Berguedà, Solsonès i Ripollès es poden involucrar amb la tecnificació, entrenaments i activitats prèvies esportives i, fins i tot, complementàries. Com a exemple, Vilagrà ha dit que volen desenvolupar una "olimpíada cultural" que expliqui la història catalana i ha recordat que al Berguedà hi va haver la primera estació d'esquí catalana, Rasos de Peguera.

Just abans de firmar els dos decrets, el Govern s'ha reunit amb els 8 consells comarcals i l'Aran per explicar-los la fórmula de la doble pregunta i, segons ha explicat Vilagrà, "han valorat positivament la proposta" i han traslladat que els hi semblava una "bona fórmula".

"Ens sembla justa, jurídicament possible i ens permet escoltar i fer partícip el Pirineu", ha resumit Vilagrà. I ha volgut deixar clar que encara que les preguntes siguin diferents les dues consultes són "políticament vinculants". "Sense Pirineu i Aran no hi ha candidatura", ha assegurat.

Pel que fa a la manera de comptar els vots, han explicat que la consulta a l'Alt Pirineu i Aran sobre si s'ha de presentar la candidatura per als Jocs d'hivern se sumaran tots els vots i no es donarà el resultat per comarques. En canvi, en la segona consulta sobre la implicació del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, sí que es farà públic el resultat per a cada comarca i es podria donar el cas que una de les comarques decidís no involucrar-se i d'altres sí.

Per la seva banda, la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha explicat que no hi haurà un mínim de participació exigible i que a finals de maig hi haurà un segon decret que concretarà més els aspectes logístics i tècnics de les consultes. El primer decret d'avui es limita a facultar els departaments de Presidència i Acció Exteriors a dur a termes les "actuacions necessàries" per a la preparació de la celebració de la consulta. De fet, els decrets no inclouen formalment la data de la doble consulta però el Govern ha volgut fer públic el mateix dia no només els territoris que votaran sinó també la data i el contingut de les preguntes.

Després que l'Aragó s'hagi negat a firmar l'acord tècnic sobre el repartiment de les proves que té l'aval del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Vilagrà ha estat molt clara en afirmar que el Govern "en cap cas s'obrirà a negociar" i que es tracta d'un "acord tancat". I és que el president aragonès, Javier Lambán, té previst presentar aquesta setmana una contraproposta. La consellera ha evitat entrar en confrontació directa amb l'Aragó i ha dit que és el COE qui interpel·la l'Aragó perquè se sumi a la candidatura.

Vilagrà ha trucat aquest mateix dilluns al matí al COE per informar-lo de la fórmula escollida per fer la consulta al territori. Fins ara des del Comitè Olímpic Espanyol s'ha expressat que preferien una pregunta amb resposta no binària. "El que hem dit és que la consulta no pot ser una pregunta només amb resposta binaria de sí o no perquè això s'assembla més a un referèndum", deia aquest març el president del COE, Alejandro Blanco, en una entrevista a 'La Vanguardia'. En canvi, el Govern ha decidit finalment fer dues consultes diferents i les dues amb una resposta binària.

La Plataforma STOP JJOO ho valora molt negativament

La plataforma Stop JJOO ha valorat molt negativament que el 24 juliol sigui el dia escollit pel Govern per fer la consulta sobre la candidatura pels Jocs Olímpics d'Hivern al 2030. El portaveu de la plataforma, Bernat Lavaquiol, ha lamentat que es vulgui fer la consulta "al mig de les vacances, quan el Pirineu estarà buit dels seus habitants que són els quins hem de decidir sobre el projecte". Així mateix, també ha criticat que no es voti amb igualtat de condicions al conjunt de les comarques implicades pel projecte, ja que el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès, se sotmetran a una altra pregunta. La plataforma també critica el fet que es convoqui la consulta sense haver presentat el projecte i que no es pugui votar de forma telemàtica.

Stop JJOO Espui
Bernat Lavaquiol i Núria Sauquillo, de la Plataforma STOP JJOO, a Espui / ACN

Lavaquiol ha valorat positivament la feina feta per la plataforma per "aconseguir" que la pregunta de la consulta a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran fos "clara i concisa", ja que ha dit que el Govern no ho volia. A la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i la Cerdanya es preguntarà si el Govern ha de presentar candidatura per als Jocs Olímpics d'hivern 2030 amb una opció de respostes binària (sí o no). Això no obstant, la plataforma ha criticat que la pregunta que es plantejarà als veïns del Berguedà, el Solsonès, i el Ripollès, sigui la de si es volen involucrar o no al projecte olímpic.

Lavaquiol ha estat especialment crític amb la data de la consulta, el 24 de juliol, ja que considera que es un dia enmig de les vacances d'estiu i hi haurà molta gent del Pirineu fora, amb l'agreujant que la votació no es pot fer de forma telemàtica. Així mateix, també ha insistit que no es pot convocar la consulta sense haver presentat abans el projecte olímpic.  

comentaris