27.09.2022 |
Viure als Pirineus

El Geoparc Orígens celebra la primera revalidació de la UNESCO amb targeta verda per quatre anys més

Coll de Nargó, amb les restes dels últims dinosaures d’Europa, és l’escenari escollit per celebrar el quart aniversari del Geoparc i anunciar el resultat de la revalidació.

Foto de família a la Dinosfera de Coll de Nargó / geoparcorigens
El Geoparc Orígens celebra la primera revalidació de la UNESCO amb targeta verda per quatre anys més

Els Geoparcs mundials de la UNESCO son figures de desenvolupament local sostenible d’alta qualitat que passen processos de revalidació quadriennals. Després de quatre anys, aquest territori lleidatà situat a la zona dels Pirineus, ha anat desenvolupant els eixos principals dels geoparcs: conservació i recerca; educació i divulgació, i desenvolupament sostenible en benefici de la població local.

La UNESCO, en aquesta primera revalidació, ha valorat molt positivament els progressos fets al Geoparc Orígens i el revalida amb una targeta verda. Aquest resultat garanteix el manteniment d’aquesta designació de la UNESCO durant quatre anys més.

La UNESCO ha fet arribar el seu veredicte al Geoparc amb algunes recomanacions de millora que ha de complir en els propers 4 anys com son incrementar la visibilitat del Geoparc dins el propi territori, augmentar el nombre d’entitats col·laboradores del Geoparc, reforçar l’estratègia turística, i millorar i consolidar el finançament del Geoparc.

Segons Maria Pilar Cases, presidenta del Geoparc Orígens, “Aquesta renovació és un premi per al territori i la gent que hi viu, i reconeix la feina ben feta. Ens reafirma en la línia de treball que portem i ens empeny a aconseguir majors reptes que permetin la transformació del territori.”

Coll de Nargó ha estat la seu que ha acollit la celebració del quart aniversari i on s’ha fet públic també el resultat de la revalidació. Un dels destacats del municipi és el patrimoni paleontològic. Coll de Nargó destaca per tenir restes de fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa abans de la seva extinció. En concret, s’hi ha trobat una de les postes d’ous més grans d’Europa de titanosaure que ara mateix es pot visitar a Dinosfera. Per aquest motiu, durant la Jornada s’ha visitat aquest centre i el Mirador del Cretaci de la mà d’experts. L’acte ha finalitzat amb una degustació de ceba de Coll de Nargó, varietat local que s’està recuperant.

Segons Martí Riera, alcalde del municipi de Coll de Nargó, “Formar part del Geoparc és una gran oportunitat que ens permet donar a conèixer el nostre patrimoni amb tot el potencial que això suposa en la lluita pel desenvolupament sostenible de les nostres poblacions i contra el despoblament del territori.”

Complementant aquest acte, i per visibilitzar la continuïtat del Geoparc dins la Xarxa mundial de la UNESCO a la població local, tots els 19 municipi que formen part d’aquest territori, lluiran una pancarta amb els logos del Geoparc i de la UNESCO.

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

Processos de revalidació dels Geoparcs

El procés de revalidació va iniciar al 2020, quan es va presentar tota la documentació a la UNESCO i va culminar amb una visita de camp per part de dos representants de la UNESCO al setembre de 2021. Aquests avaluadors van generar un informe que va ser discutit pel Consell mundial de Geoparcs de la UNESCO, qui va prendre la decisió final i on es van afegir les recomanacions a tenir en compte en els propers 4 anys.

Mirador del Cretaci (2)
Mirador del Cretaci de Coll de Nargó

El Geoparc mundial de la UNESCO Orígens

El Geoparc mundial de la UNESCO Orígens és el segon territori català amb aquesta designació, després de Catalunya Central. Va ser designat com a Geoparc l’any 2018 quan va a entrar a formar part de la Xarxa mundial de Geoparcs de la UNESCO. 

El seu àmbit geogràfic està integrat per 19 municipis de 4 comarques lleidatanes: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. Un territori de poc més de 2.000 Km².

El seu òrgan de gestió és una associació sense ànim de lucre, formada per tots els ajuntaments del Pallars Jussà; així com els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (a la Noguera); Baix Pallars (al Pallars Sobirà); i Coll de Nargó (a l’Alt Urgell). També en són membres els Consells Comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.

L’Associació compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i d’altres entitats com són l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, entre d’altres.

Els Geoparcs mundials de la UNESCO

Els Geoparcs mundials de la UNESCO són territoris de gran riquesa geològica reconeguda a nivell internacional, que compten també amb un important patrimoni natural, històric i cultural, i que són gestionats seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible. Actualment al món hi ha 169 Geoparcs en 44 països diferents.

El Geoparc Orígens celebra la primera revalidació de la UNESCO amb targeta verda per quatre anys més
Comentarios