25.05.2022 |
Viure als Pirineus

PATRIMONI

El Geoparc Orígens celebra el seu tercer aniversari a la Cova del Tabac de Camarasa

La Cova del Tabac forma part del ric patrimoni del Geoparc Orígens i de la qual en destaquen les pintures rupestres Patrimoni de la Humanitat.
Cova del Tabac_3aniversariGeoparc (3)
La Cova del Tabac forma part del ric patrimoni del Geoparc Orígens /Núria Verdeny
El Geoparc Orígens celebra el seu tercer aniversari a la Cova del Tabac de Camarasa

Aquest dissabte s’ha celebrat el tercer aniversaridel Geoparc Orígens. Fa tres any que aquest territori situat a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu va ser reconegut com a Geoparc Mundial de la UNESCO.

La celebració d’aquest tercer aniversari ha tingut lloc al municipi de Camarasa, un dels 19 municipis que forma part d’aquest territori reconegut per la UNESCO.

L’acte ha consistit en una en una visita guiada a la Cova del Tabac amb tauletes digitals i ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso, la presidenta del Geoparc, Maria Pilar Cases i el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa Martínez. També ha comptat amb l’acompanyament dels arqueòlegs experts de la Universitat Autònoma de Barcelona, com és el Doctor Rafael Moral Torcal, que estan a càrrec de l’Espai Orígens, centre de visitants de d’on s’organitzen i es gestionen les visites a la Cova del Tabac.

Cova del Tabac_3aniversariGeoparc (2) (1)

Durant la visita, que s’ha fet amb tauletes digitals, s’ha comentat que hi ha la intenció de, en un futur proper poder oferir les visites guiades a través de dispositius mòbils, ja que les visites amb tauletes estan tenint molt èxit.

Aquest acte va haver de ser ajornat l’any passat i s’ha reprès aquest any que, a més, coincideix dins l’Any Internacional de les Coves i el Carst.

La Cova del Tabac: pintures rupestres Patrimoni Mundial

La Cova del Tabac forma part d’un conjunt de cavitats càrstiques de les serralades del nord de la comarca de la Noguera. La cova presenta indicis d’ocupació prehistòrica que son esmentats ja en publicacions de finals del segle XIX. A la dècada dels vuitanta es van documentar per primer cop, pintures parietals a l’interior de la cova composades per 12 motius d’art esquemàtic en es quals s’identifiquen antropomorfs, estel·liformes, quadrúpedes, rectangles radiats i traços d’un color ataronjat vermellós.

Aquest conjunt va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1998.

El projecte integral de la Cova del Tabac

Un projecte conjunt entre el Servei d’Arqueologia i Paleontologia, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Camarasa, l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric i Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha permès recuperar i revaloritzar aquesta cavitat.

El projecte que es va dur a terme al 2018 i encara continua vigent, ha  inclòs la restauració de les pintures rupestres, la protecció de la cavitat, la investigació arqueològica, el seu estudi geològic i la seva posada en valor per a que pugui ser accessible, visitable i explicada per a la seva millor comprensió.

Cova del Tabac_3aniversariGeoparc (4)

Arrel de diferents actes vandàlics sobre les parets de la cavitat, es va procedir al tancament de la cavitat per la seva protecció i  regular l’accés dels visitants. Actualment, la cavitat es pot visitar per lliure amb petició de codi, amb tauleta i amb guia. Per accedir a qualsevol dels tres tipus de visites s’ha de contactar amb el centre Espai Orígens.

El Geoparc Orígens celebra el seu tercer aniversari a la Cova del Tabac de Camarasa
Comentarios