GASTRONOMIA

GastroPirineus tanca la 9a edició enaltint la cuina de territori a l’alta muntanya

Una vintena de xefs com Albert Formentí, Inés Quintana, Albert Boronat, Marcos Pedarròs o Alejandro Borja Pérez han cuinat en directe amb productes de la terra.
Albert Formentí Gastropirineus 2024 1
photo_camera El xef Albert Formentí, de La Glorieta de Castellciutat / Foto: Issa Cevedo / GastroPirineus

Aquest dimarts ha tancat les portes la 9a edició de GastroPirineus, les Jornades de Gastronomia i de la Cuina dels Pirineus. Una edició que ha tornat a enaltir la cuina de muntanya basada en els productes del territori i en la tradició gastronòmica. I ho ha fet, per primera vegada des de dues seus:  dilluns des de l’estació d’esquí Vallter 2000 (Setcases), i avui, des del restaurant Cal Marquès, de Camprodon

Una vintena de xefs han cuinat en directe en aquestes jornades que van néixer al 2016 per posar en valor la cuina que es fa als Pirineus, des de la Vall d’Aran a l’Empordà. Cuiners que han estat els encarregats de demostrar que la cuina catalana és cultura, un ric patrimoni que hem de conservar i del que ens podem sentir orgullosos. Una filosofia en línia amb els objectius de la distinció Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, projecte que va presentar a GastroPirineus Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana de Turisme. 

Albert Formentí 1
El xef Albert Formentí, de La Glorieta de Castellciutat / Foto: Issa Cevedo / GastroPirineus

Des del mar i muntanya de Quim Casellas a l’ovella ripollesa de Francesc Rovira

Durant aquestes dues jornades, s’ha pogut veure en directe creativitat i innovació, però també cuina tradicional posada al dia i plats arrelats a la terra. Així, per exemple, Víctor Torres, de Les Magnòlies* (Arbúcies) i Quirat* (Hotel Intercontinental de Barcelona), va presentar un original “fricandó matiner” amb mandonguilles de rap, i un cap i pota i vieires, molt vanguardista, mentre que el veterà Francesc Rovira va demostrar per què manté l’estrella Michelin des de fa anys a La Fonda Xesc*  (Gombrèn) cuinant un plat d’ovella ripollesa i un “arròs de malalt” amb herbes de primavera i múrgoles. 

Albert Formentí plat
Pltas d' Albert Formentí / Foto: Issa Cevedo / GastroPirineus

El peix sostenible també va ser protagonista a GastroPirineus de la mà de Quim Casellas, de Casamar (Llafranc). La seva sessió “mar i muntanya a l’alta muntanya” va ser del tot espectacular, amb ingredients de la mar, com la canana, les espardenyes, els escamarlans o les gambes, i de la terra, com la botifarra, els espàrrecs i les carxofes. 

Albert Boronat
El cuiner llivienc Albert Boronat / Foto: Issa Cevedo / GastroPirineus

El peix “de muntanya” també va protagonitzar la sessió dels aranesos. Marcos Pedarròs, del restaurant Er Occitan, de Bossòst i d’Alejandro Borja Pérez, del restaurant Eth Triton, d’Arties, van fer un quatre mans, en una sessió patrocinada per Torisme Val d’Aran i el Gremi d’Ostaleria dera Val d’Aran. I van cuinar plats sorprenents com una Sopa avisa de pebrot verd rostit amb verat curat, emulsió d'ous d'arengada i ametlles; o un escabetx d'esturió amb verduretes i múrgoles.  

Albert Boronat plat
Albert Boronat va cuinar un Pâté-croûte / Foto: Issa Cevedo / GastroPirineus

La cuina del Ripollès va tenir un gran representant: Jordi Vila, de Can Jepet (Setcases). El xef va cuinar un hot dog amb tartar de poltre de Camprodon, unes trumfes farcides de botifarra del perol i ou ecològic, i una cua de vaca vella amb moll d'os.

La “Passió pel producte de temporada” també la va portar a l’escenari de GastroPirineus el xef Albert Formentí, de La Glorieta (La Seu d'Urgell), mentre que el cuiner i comunicador  Jordi Àvila va oferir una dinàmica sessió per a mostrar les grans -i inèdites- possibilitats culinàries dels productes del segell Girona Excel·lent.

Inés Quintana
Inés Quintana, del restaurant Cal Jou, de Conques, al Pallars Jussà / Foto: Issa Cevedo / GastroPirineus

La segona jornada s’ha celebrat al Restaurant Cal Marquès de Camprodon. Una jornada que s’ha obert amb “La cuina transfronterera de muntanya” d’Albert Boronat (Llívia), i que ha comptat també amb la sessió de cuina de François Will, de La Chaumière (FontRomeu-Odeillo-Via). Ha estat, novament, una jornada on els grans protagonistes, però, han estat els productes de la terra i la cuina tradicional. Així, Inés Quintana, del restaurant Cal Jou, de Conques (Pallars Jussà), ha ofert una sessió titulada “Cuina de padrines amb forn de llenya”. Mentre que els joves de l’Aula d’Hostaleria del Ripollès i l’Institut Abat Oliba han cuinat amb ingredients del segell Productes del Ripollès.

Inés Quintana plat
Inés Quintana, del restaurant Cal Jou, de Conques va oferir la sessió “Cuina de padrines amb forn de llenya”  / Foto: Issa Cevedo / GastroPirineus

Reivindicant els productes del territori

I és què, precisament, els ingredients de prop són els protagonistes d’unes jornades enfocades a donar a conèixer el patrimoni culinari català. Així, aquest esdeveniment ha comptat amb productors d’arreu dels Pirineus, i de la resta de Catalunya, que representen l’amor i estima pel producte, la cuina i el territori. Així, es van poder conèixer de la mà dels seus elaboradors els vins de Raventós i Blanc, les cerveses artesanes La Minera, de Camprodon, les mels de Ca la Núria-La Casa de la Mel, de Setcases, la Ratafia Moliné de Ribes de Freser, els formatges Cadí de La Seu d’Urgell, o els embotits Parruc Productes del Pirineu, i Embotits i Patés Costabona, del segell Productes del Ripollès.  

Cuina aranesa
Marcos Pedarròs, del restaurant Er Occitan, de Bossòst i d’Alejandro Borja Pérez, del restaurant Eth Triton, d’Arties  / Foto: Issa Cevedo / GastroPirineus

Productes que se sumen a d'altres ja habituals de les jornades. Perquè,  un any més, les jornades han comptat amb “ingredients convidats”, que fan possible les sessions de cuina, en forma de patrocini i espònsors. Així, per exemple, els xefs han cuinat amb l’oli de la DOP Oli Terra Alta; amb Arròs Bayo; amb la mantega i formatges Cadí, amb cerveses d’Estrella Damm, i amb productes de Girona Excel·lent. 

També ha tingut protagonisme el pa artesà de Panàtics, i els estris i maquinària de cuina de Mychef, Castey, Josper i Rull

Cuiners aranesos Gastropirineus
Plat dels cuiners aranesos al Gastropirineus / Foto: Issa Cevedo / GastroPirineus

I novament, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), principal patrocinador de GastroPirineus, juntament amb la Diputació de Girona, han fet possible que l’esdeveniment se celebri en un dels indrets més espectaculars del Pirineu, l’estació de Vallter, que es troba al bell mig de cims que sobrepassen els 2.800 m d’altitud, en el municipi de Setcases (Ripollès). Amb la base situada a 2.000 m, és l’estació d’esquí més oriental dels Pirineus catalans. La seva ubicació privilegiada la converteix, a més, en una de les estacions més boniques de Catalunya, envoltada de paisatges d’una gran bellesa, al bell mig del circ d’origen glacial de Morens-Ull de Ter, dins del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. 

Nou anys mantenint viva la cuina dels Pirineus 

GastroPirineus va néixer el 2016 de la mà de GastroEvents, amb l’objectiu de donar a conèixer la cuina i el producte de les zones de muntanya, i per posar amb valor la cuina tradicional i autòctona dels Pirineus, elaborada amb productes de cadascuna de les seves comarques, així com per a posar en valor a les cuineres i cuiners que mantenen aquest patrimoni gastronòmic que aporta identitat al territori. Des del seu inici es va plantejar com una trobada professional itinerant, per la qual cosa, any rere any recorre les diverses comarques dels Pirineus apropant-se al públic de cada indret i facilitant així la participació de professionals i de públic aficionat.

La primera edició es va estrenar el 2016 a la Seu d’Urgell. L’any següent es va traslladar a Alp i a Puigcerdà. Berga va ser la seu de la tercera edició, i va arribar a la Vall de Núria per celebrar la quarta edició. Els anys 2020 i 2021, tot i celebrar-se sense públic, les jornades es van retransmetre en directe des de Puigcerdà. El 2022 es va tornar a la presencialitat a la Vall de Núria, i el 2023 es va celebrar a l’estació de Port Ainé 2000.