SALUT

Gairebé totes les proves i operacions es resolen dins de termini a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran

La regió pirinenca va finalitzar el 2023 amb només 9 proves i 7 intervencions programades per sobre del temps de garantia fixat pel Departament de Salut
FSH Quròfan
photo_camera Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell / salut.cat

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha tret rèdit de l’oportunitat que suposa el Pla de millora de l’accessibilitat de la ciutadania a l’atenció sanitària impulsat pel Departament de Salut. I és que ha finalitzat l’any 2023 amb xifres d’activitat per sobre de les anteriors a la pandèmia i amb pràcticament totes les proves diagnòstiques i les intervencions quirúrgiques realitzades dintre del termini de garantia fixat, a més de millorar l’accés de la ciutadania a l’atenció primària i comunitària reduint els temps d’espera.

Quant a l’accessibilitat presencial a l’atenció primària i comunitària (APiC), 8 de cada 10 usuaris (82%) han obtingut visita amb el seu professional assignat en 5 dies o menys des del dia que l’han demanat. Pel que fa a l’atenció telefònica als CAP, també 8 de cada 10 persones han rebut resposta en el primer intent de la trucada (83%) i gairebé totes en les 12 hores posteriors al primer intent (95%).

8 de cada 10 usuaris de l’atenció primària van obtenir cita amb el seu professional en 5 dies o menys

Es preveu que aquestes xifres millorin encara més aquest any amb la posada en marxa de la programació per motius, un sistema que ja s’ha testat com a pla pilot en diversos equips de la regió sanitària i que s’estendrà a tots ells en els propers mesos. Aquesta eina permet adequar les necessitats freqüents de motiu de consulta amb el perfil professional que l’hauria d’atendre i la tipologia de visita, millorant així la resolució.

CAP la Pobla de Segur
Una visita al CAP La Pobla de Segur / salut.cat

En paral·lel, l’any 2023 ha crescut l’activitat assistencial en tots els àmbits. Pel que fa a les intervencions quirúrgiques, l’any passat a la regió se’n van fer un 18% més que l’anterior, passant de les 3.091 a les 3.639, i a finals d’any només 7 van quedar fora de termini. D’aquesta manera, el 98% de les operacions quirúrgiques amb termini màxim d'accés garantit i pràcticament el 100% de les que tenen terminis de referència s’han realitzat dintre d’aquest període.

En referència a les proves diagnòstiques, l’any va acabar amb 8.559 proves fetes, una xifra similar a la del 2022 (8.573), i només 9 van quedar fora de termini (van ser 24 al 2022), fet que suposa una disminució del 63%. Pel que fa les persones que van entrar en llista d’espera per a una prova (noves entrades en llista), van augmentar un 2%.

En l’àmbit de consultes externes, l’activitat a la regió va créixer un 3%, passant de les 18.670 al 2022 a les 19.160 al 2023. Aquest creixement va anar acompanyat d’una reducció molt important de les visites fora de termini: de les845 a les 159, un 81% menys.

FSH Quròfan
Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell / salut.cat

Davant aquests resultats, el gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, ha destacat que “cal agrair a tots els professionals de la regió l’esforç tan important que han fet per aconseguir incrementar l’activitat i eixugar llistes d’espera en un període de temps tan reduït. Tots els centres s’ha bolcat en aquest pla d’accessibilitat, que ha estat clau per reforçar l’equitat territorial que tan defensem des de l’Alt Pirineu i, alhora, per situar al ciutadà al centre del sistema d’una vegada per totes.” Ara, segons Abrantes, “cal treballar perquè la feina feta perduri i que la bona accessibilitat al sistema sanitari sigui una constant en el nostre sistema de salut.”