Francisco Lòpez: "Gràcies a la tecnologia, avui podem resoldre problemes de pell que fa uns anys no es podien tractar"

Entrevistem al doctor Francisco Lòpez Gil, dermatòleg de DermAndTek a Andorra, que ens parla sobre la tecnologia làser per tractar problemes de pell.

DR.LOPEZ GIL
photo_camera El doctor Francisco Lòpez, dermatòleg.

Què  és el làser mèdic? 

Els primers làsers mèdics es van començar a fer servir per problemes de pell i per al tractament de les anomenades imperfeccions de la nostra pell a finals dels anys 80 i llavors només existia l’anomenat làser de CO2. En el transcurs dels anys 90 i sobretot del 2.000 a ara es va produir una autentica explosió de dispositius de làser que s’han anat perfeccionant extraordinàriament fins a l’actualitat. De tal manera que avui en dia disposem d’un gran ventall d’aparells per tractar multitud d’afeccions de pell.

Quines són els problemes de pell  que més es beneficien de l’ús del làser? 

Amb la gran multitud de dispositius làser en l’actualitat són moltes les possibilitats de tractament. Un dels procediments més exitosos i coneguts per part de la població és l’ús per a l’eliminació del pèl no desitjat, és a dir làser de depilació. Són aparells que permeten l’eliminació definitiva o quasi definitiva del pel sense fer malbé la nostra pell. Naturalment depèn de les característiques del color de la pell de la persona i del color del seu pel que el làser sigui més o menys efectiu. Però en general i en la majoria de casos es pot aconseguir l’eliminació definitiva d’aquest problema estètic.

Les taques fosques especialment de la cara i de les mans, allò que nosaltres anomenem taques solars o lentígens solars o senils, són dels tractaments també més exitosos per fer amb aquesta teràpia. El làser aconsegueix l’eliminació completa i definitiva d’aquest aspecte del nostre envelliment de pell sense malmetre la pell no tacada i sense deixar marques o senyals.

Hi ha un altre tipus de làser diferent als anteriors que ens elimina específicament les lesions vasculars: això vol dir l’eliminació de les petites venes vermelles de la cara que configuren l’anomenada cuperosi o rosàcia també les petites varius de les cames que acostumen a ser un aspecte desagradable de la pell de les cames de les dones madures.

Un dels últims equipaments làser dels darrers quatre o cinc anys són els que eliminen cicatrius, estries, petites arrugues i produeixen un efecte reafirmant de la nostra pell de la cara, especialment. Aquelles persones amb marques d’acne des de la joventut poder ara resoldre molt satisfactòriament aquest defecte estètic amb uns procediments de làser que eren inexistents fa molt poc temps. Una altra gran fita d’aquest tipus de làser és la resolució de les estries recents que apareixen després dels embarassos o en les dones adolescents i per al qual no existia fins ara cap tipus de solució.

Quins són els resultats que podem esperar fent servir aquesta tecnologia?

Sempre s’ha d’analitzar pas per pas i informar verídicament a cada persona estudiant el seu tipus de pell i el seu problema de pell per donar-li una expectativa real a la solució per la que som consultats. Els aparells de làser actuals tenen una gran seguretat en no fer malbé la pell sana i atacar o rectificar el problema o el defecte del que ens volem desfer. Hi ha processos que en dos, tres, quatre sessions de làser queden completament resolts per exemple les taques de sol facials i en canvi d’altres requereixen moltes més sessions per assolir l’objectiu, per exemple, la depilació.

Quines són les avantatges i els inconvenients segons època de l’any?

El làser és un sistema de llum que ens permet eliminar selectivament colors de la nostra pell  que no desitgem tenir, és a dir marró, negre, vermell... Això té la gran virtut de què el làser únicament destrueix aquell color sense danyar o cremar la pell sana. Dit d’una altra manera “esborrem” un defecte, una imperfecció restituint una pell normal com estava abans.

Com a inconvenients podem dir que són aparells que requereixen una capacitació professional llarga per poder-los fer servir amb les màximes garanties de seguretat. Això vol dir que aquests aparells només poden ser utilitzats per professionals de la medicina altament especialitzats i amb una llarga experiència amb el coneixement de les malalties de pell i en el coneixement de la tecnologia que tenen entre les mans.

En general els accidents amb aquest tipus de dispositius s’acostumen a veure en persones poc expertes o no són professionals de la medicina.

Quines són les recomanacions d’un especialista en dermatologia per millorar el seu aspecte?

Les recomanacions són que qualsevol persona tingui l’edat que tingui pot beneficiar-se de resoldre problemes de pell que fa no gaires anys era impossible resoldre, fins a l’aparició d’aquests dispositius. En general, tot allò que té a veure amb l’envelliment facial de les persones, és a dir, taques fosques, taques vermelles, flàccides  són tributaris de millorar molt amb els usos del làser.