FRONTERES

França mantindrà tancats els passos fronterers del Pirineu fins al 30 d’abril

El ministre Marlaska, responent al senador pirinenc Miquel Caminal, diu que el tancament ha estat una decisió "unilateral" de França

Camí de Vinyola
photo_camera Pedra de frontera del camí de la Vinyola entre Puigcerdà i Enveitg / Emili Giménez

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, diu que el tancament dels passos fronterers que afecten diversos municipis de la Cerdanya i de l'Alt Empordà ha estat una decisió "unilateral" de França però que estan treballant per intentar que casin "el menor perjudici" possible per als treballadors transfronterers. Arran d'una pregunta del senador d'ERC, Miquel Caminal, Marlaska ha dit que la mesura està emparada per diversos articles del codi de fronteres Schengen però ha afirmat que s'estan coordinant per minimitzar-ne els efectes. En aquest sentit, ha assegurat que la mesura té data límit, el 30 d'abril.

Caminal ha criticat la mesura i li ha preguntat quan tenien previst obrir-los i si contemplaven protocols per deixar-los oberts en cas d'emergència. "Són conscients del gran impacte negatiu que té per a treballadors i petits productors?", s'ha preguntat el senador.

La Prefectura dels Pirineus Orientals va ordenar tancar els cinc passos l'11 de gener en el marc de la lluita antiterrorista i per evitar la immigració il•legal. Es tracta del Coll de Banyuls, el Coll de Costoja, el Coll de la Manrella, el Camí d'Age entre Palau de Cerdanya i Puigcerdà i la carretera de la Vinyola Enveig.

Els municipis afectats han denunciat la situació i, juntament amb diverses entitats i organitzacions, han elaborat un manifest on reclamen que es reobrin i anuncien mobilitzacions. La primera està prevista aquest diumenge a Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà).