04.12.2022 |
Viure als Pirineus

INFRAESTRUCTURES

Fins quan ha de durar la broma del túnel de Tresponts?

El túnel de Tresponts roman tancat des de fa dos mesos. Si l'avaria en un motor d'un dels ventiladors hagués passat al del Cadí o als de Vallvidrera hauria estat reparat en qüestió de minuts.
Túnel Tresponts tancat Albert Lijarcio 1
Túnel de Tresponts tancat / Albert Lijarcio
Fins quan ha de durar la broma del túnel de Tresponts?

"Fa setmanes que el túnel de Tresponts està tancat al trànsit —i no es preveu data de reobertura. Sembla que un dels vuit ventiladors s’ha espatllat. Si això hagués passat al del Cadí o als de Vallvidrera hauria estat reparat en qüestió de minuts", deia fa una setmana, amb tota la raó del món, un tuit de l'Albert Villaró. Com deia en Josep-Lluís Carod-Rovira i repicava una vegada i una altra l'APM: fins quan ha de durar la broma?

Avui fa dos mesos

Avui fa dos mesos, el 21 de setembre, s'anunciava des del Govern que el túnel de Tresponts es tancava a la circulació "per motius de seguretat", arran de l’afectació que s’havia produït en un dels 8 ventiladors situats a l’interior. "En aquests moments, s’estan analitzant els motius de la incidència i efectuant les tasques de control i seguiment. La voluntat és poder obrir la infraestructura tan aviat com sigui possible", acabava dient el comunicat governamental.

Avui, dos mesos després, el túnel de Tresponts continua tancat i els vehicles continuen sent desviats per la carretera antiga que es va tancar al trànsit quan es va obrir la nova galeria.

Túnel Tresponts tancat
Interior del túnel de Tresponts / C.S.

Els alcaldes de la zona han demanat al departament de Territori “la màxima celeritat possible” en la reobertura del pas per l’interior del túnel de Tresponts. Martí Riera, president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, i alhora alcalde de Coll de Nargó, és de l'opinió que "cal agilitzar els treballs que permetin reobrir el pas de la galeria als vehicles, sempre amb les màximes garanties de seguretat”.

El diputat del PSC, Òscar Ordeig, reclama al Govern de la Generalitat que “doni les explicacions corresponents pel tancament del túnel i apliqui les mesures urgents per reobrir la infraestructura”. Ordeig recorda que “el túnel, després de molts anys de reivindicació dels usuaris i veïnat de l’Alt Urgell, s’inaugurava a finals de novembre de 2021. Només deu mesos després, la Generalitat el tancava per una avaria en un ventilador, i dos mesos després no en sabem res més”.

Túnel Tresponts tancat Albert Lijarcio 2
El túnel de Tresponts tancat, en una imatge del 21 de setembre / Albert Lijarcio 

Fonts del departament de Territori de la Generalitat han explicat avui a VIURE ALS PIRINEUS que el túnel es reobrirà a finals d’aquest mes de novembre i han afegit que "en el seu moment ja vam informar que aquesta era una operació lenta perquè, pel que fa a aquest tipus de ventiladors, tot s’ha de fer a mida. A més, primer calia saber exactament què havia passat. Construir, a mida, un ventilador d’aquest tipus pot trigar fins a dotze setmanes. A més, s’estan analitzant tots els tensors de tots els ventiladors". Per altra banda, des del departament de Territori, asseguren que "treballen per poder reobrir amb la velocitat màxima de 80 km per hora".

Tornant al començament. Si l'avaria en un motor d'un dels ventiladors hagués passat al túnel del Cadí o als de Vallvidrera, s'hauria tardat dos mesos a permetre el pas de vehicles com succeeix a l'Alt Urgell? O, probablment, s'hauria enllestit el problema, amb mesures alternatives si hagués calgut, en qüestió de minuts, hores o dies? Aquí deixem la qüestió plantejada.

.

Fins quan ha de durar la broma del túnel de Tresponts?
Comentarios