MEDI AMBIENT

La Federació de Pesca vol que l'ACA reguli els rius a la conca catalana de l'Ebre

L'entitat ha demanat al Parc Natural de l'Alt Pirineu suport per sol·licitar aquesta regulació fluvial
foto_3214828
photo_camera Embassament de La Torrassa, a la Guingueta d'Àneu /Marta Lluvich

Coincidint amb la tramitació per part del Parc Natural de l'Alt Pirineu de la certificació de Wild River (Riu Salvatge) a la capçalera del Noguera Pallaresa, la Federació de Pesca ha demanat que la Junta Rectora del Parc doni suport per sol·licitar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) la regulació dels rius a la conca catalana de l'Ebre. Des de la Federació de Pesca s'apunta que la navegació recreativa i no comercial amb caiacs i d'altres no té una regulació pròpia a la part catalana de la conca de l'Ebre encara que la Generalitat sí és competent en navegació fluvial. Aquesta regulació es vol que es faci seguint el model establert per l'ACA al Districte Fluvial de Catalunya i amb el consens de tots els agents implicats.

La Federació de Pesca de Lleida creu que el Pallars Sobirà és un exemple de convivència durant molts anys entre el sector dels esports d'aventura i la pesca tant al pantà de la Torrassa com al Noguera Pallaresa amb la pràctica del ràfting i la pesca i aquesta comarca hauria d'orientar aquesta regulació donats els precedents de col·laboració.

L'any 2014 l'ACA va regular el bany i la navegació a embassaments i rius i estableix quin son els trams dels rius de les conques internes on es pot navegar, de manera que queda clar que a la resta de trams no es pot navegar. Això no passa a la part catalana de l'Ebre i és aquesta regulació la que reclama la Federació de Pesca de Lleida.

Per tot, la Federació de Pesca demana a la Junta Rectora del Parc Natural de l'Alt Pirineu el seu suport per demanar a l'ACA que elabori una regulació fluvial a la part catalana de l'Ebre per conèixer quins rius i embassaments són navegables i quins no.

Als espais naturals hi ha una regulació antiga que s'aplica per temes com fotografia o activitats científiques i esportives que poden afectar les espècies de fauna salvatge però poc o res en navegació i bany. Els articles 6 i 7 del Decret 148/1992 estableixen que els òrgans gestors dels Espais Naturals Protegits han de donar autorització per a la navegació recreativa.

Els pescadors han lamentat que avui la gent navega amb caiacs per on vol i sense regulació sigui o no Espais Naturals Protegits i han explicat que la navegació incontrolada és una possible font de transmissió d'espècies invasores.