27.05.2022 |
Viure als Pirineus

JOCS OLÍMPICS D'HIVERN 2030

La Federació Catalana d'Esports d'Hivern demana al Govern que presenti candidatura única als JJOO

El seu president creu que les desavinences són una qüestió política: "Anar contra Catalunya ven"
FCEH roda de premsa David Samper 2
El president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, David Samper, a la roda de premsa / Martí Rodríguez
La Federació Catalana d'Esports d'Hivern demana al Govern que presenti candidatura única als JJOO

La Federació Catalana d'Esports d'Hivern ha demanat aquest dimecres al Govern que presenti una candidatura única als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 si l'Aragó no rectifica i accepta el pacte amb el Comitè Olímpic Espanyol pel repartiment de les proves. El seu president, David Samper, ha demanat "valentia" al Govern per prendre la decisió i ha atribuït a qüestions polítiques les desavinences amb Aragó. Ha defensat que es tracta d'una "oportunitat única" i que cal tenir en compte que el Comitè Olímpic Internacional podria assignar d'un sol cop els jocs del 2030 i del 2034. Al seu parer, cal presentar ara una candidatura potent i no "deixar perdre la oportunitat". El termini per presentar candidatura s'acaba el 20 de maig.

En una roda de premsa celebrada aquest dimarts a la seu de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern a Barcelona, el seu president, David Samper, ha demanat a la Generalitat "valentia" per presentar una candidatura única als Jocs olímpics d'Hivern de 2030 si Aragó manté la seva negativa al pacte al que havien arribat el Govern i el Comitè Olímpic.

El desacord, segons va explicar el president aragonès, Javier Lambán, radica en què se celebrarien poques proves a Saragossa (els aragonesos havien demanat allotjar el patinatge artístic a la seva capital i la proposta del COE situa la prova a Barcelona) i en què totes les proves d'esquí alpí se celebrarien a Catalunya, a la Molina.

Candidatura no guanyadora

A més, Samper ha dit que acceptar algunes de les concessions que s'han fet a Aragó, com celebrar la prova de 'freestyle' a Cerler és "poc sostenible" perquè implicaria doblar instal·lacions i inversions. "Això fa que la candidatura no sigui guanyadora. I cal recordar que competim amb tres monstres com les propostes de Salt Lake City (Estats Units), Sapporo (Japó) i Vancouver (Canadà)", ha declarat.

"Demanem al COE que sigui valent i coherent i accepti que Catalunya presenti una candidatura en solitari", ha afegit. El mandatari ha exposat que creu que el COI vol donar els jocs a Europa i que la candidatura de Barcelona agrada.

"Això no va contra Aragó", ha precisat el president de la Federació, "però Catalunya no ha presentat mai candidatura a uns jocs olímpics d'hivern i ara ens toca".

De fet, Samper ha apuntat que si Aragó es desdiu i se suma al pacte al que van arribar la Generalitat i el COE, ells estarien d'acord a seguir presentant la candidatura conjunta.

No perdre loportunitat

A més, Samper ha posat sobre la taula una possibilitat que hauria d'esperonar els governs implicats a presentar una bona proposta: "No sabem si, entre les candidatures presentades, el COI assignarà només els jocs de 2030 o si també assignarà els de 2034. Per això no es pot deixar escapar l'oportunitat".

El president de la federació ha precisat que si al final no hi ha acord i Catalunya presenta una candidatura en solitari esperen rebre el suport del COE, i ho ha argumentat recordant que Barcelona sempre ha mostrat lleialtat a l'entitat, sobretot quan fa uns anys Madrid va voler ser seu dels jocs olímpics d'estiu i "la candidatura de Barcelona va hivernar" per no prendre-li el focus mediàtic.

Samper també ha animat la gent del Pirineu que està convocada a la consulta sobre els jocs el proper 24 de juliol: "Els encoratjo a anar a votar a favor del projecte".

Qüestions polítiques

D'altra banda, el president de la federació està convençut que el desacord amb Aragó és en realitat una qüestió política. "Aquí hi ha política. No té cap sentit. S'havia arribat a un acord que era bo. El que passa és que anar contra Catalunya ven", ha dit a la roda de premsa.

Hi ha temps

El Comitè Olímpic Espanyol ha dit que el dia 20 de maig, d'aquí a menys de 10 dies, s'ha de tenir una decisió per poder presentar al COI. Davant d'aquesta situació, Samper està convençut que hi ha temps per preparar una proposta únicament catalana ja que, ha apuntat, "el projecte està preparat des de fa anys".

"Algú va voler posar també Aragó a la candidatura per allò de l'Agenda del Retrobament. I ens va semblar molt bé, però si es desmarquen de l'acord, no podem perdre la oportunitat", ha insistit Samper.

Sobre on es farien les proves que ara mateix estan previstes a l'Aragó, el mandatari ha detallat que la idea seria fer el biatló i l'esquí de fons en una pista que es crearia a la Molina, aprofitant la neu artificial de la zona dels Alabaus, però que aquesta instal·lació es retiraria després dels jocs per no desestabilitzar les estacions d'esquí de fons del voltant.

El suport dels esportistes

A la roda de premsa també hi ha participat l'esquiadora i esportista olímpica Nuria Pau per donar suport a la proposta. "És una oportunitat boníssima per impulsar l'esport base d'hivern a casa nostra", ha explicat. I ha afegit que el Pirineu català "no té res a envejar a Pequín", on es van celebrar els darrers jocs d'hivern i en els que, de fet, ella va participar.

La federació ha detallat que altres atletes d'esports d'hivern com Ander Mirambell, Astrid Fina i Pol Makuri també han donat el seu suport a la candidatura única però que no han pogut ser a l'acte per qüestions d'agenda.

La Federació Catalana d'Esports d'Hivern demana al Govern que presenti candidatura única als JJOO
Comentarios