MEDI NATURAL

Èxit de les 1es Jornades de Conservació del Medi Natural que han tingut lloc a la Seu d'Urgell

Les jornades s'han organitzat des de l'ajuntament de la Seu d'Urgell amb l'objectiu conscienciar la població de la necessitat de conèixer i conservar l’entorn natural i han comptat amb la participació d'una vintena d'experts.
Marc Garriga Jornades Conservació de la Natura 1
photo_camera El director del PNAP, Marc Garriga, intervenint a les 1es Jornades Conservació de la Natura /PNAP

Setanta persones han assistit aquest cap de setmana a les 1es Jornades de Conservació del Medi Natural que han tingut lloc a la sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell. Les jornades s'han organitzat des de l'ajuntament de la Seu d'Urgell, amb l'objectiu conscienciar la població de la necessitat de conèixer i conservar l’entorn natural.

La regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Patrimoni Natural de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Núria Tomàs, s'ha mostrat molt satisfeta i ha fet una valoració molt positiva, tant des del punt de vista de la participació, com de la repercussió pública i mediàtica que han tingut, atès que es tractava d'una primera edició. Tomàs ha posat de manifest l'alta qualitat dels ponents i dels membres del món científic que han intervingut, però també dels representants del món rural que han assistit i participat en els debats, tenint en compte que les intervencions aprofundien al mateix temps en la convivència de l'activitat humana i la conservació del medi natural.

Per la seva banda, el director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, que ha presentat dues ponències, ha manifestat que les jornades han estat un gran èxit, i ha remarcat el fet que s'han organitzat al Pirineu i hi han participat experts del Pirineu, la qual cosa demostra que no cal que vinguin de fora a dir-nos com hem de gestionar el nostre territori.

L'any que ve la 2a edició

A la cloenda, la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Patrimoni Natural, Núria Tomàs, ha recollit l'opinió generalitzada entre els assistents i ha anunciat que l'any vinent organitzaran unes 2nes Jornades de Conservació del Medi Natural a la Seu d'Urgell. Un anunci que ha estat recollit amb sonors aplaudiments per part del públic.

Núria Tomàs
Núria Tomàs, regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Patrimoni Natural de l'ajuntament de la Seu d'Urgell

El programa

Les jornades es van iniciar el dissabte, a dos quarts de deu del matí, amb la benvinguda institucional a càrrec de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, i del secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson. Seguidament va tenir lloc la conferència a càrrec de Josep Maria Mallarach, doctor en Biologia i Medi Ambient i President de Silene. 

Les jornades s'han desenvolupat en tres blocs temàtics formats per ponències i taules rodones que han comptat amb la participació d'una vintena d'experts de la comunitat científica. Les diferents intervencions han estat conduïdes pel director de les jornades, David Manzanera, divulgador de Green Wolf Nature

Així, el primer bloc, sobre la fauna salvatge, projectes i reintroducció, ha comptat amb la participació de Juli Mauri, de la Fundació Zoo; Pol Guardis, de BIC-CTFC; Guillem Mas, de Paisatges Vius; Jordi Garcia Petit, director del Parc Natural Cadí-Moixeró; i Lluís Comas, de Sisebio. 

En el segon bloc dedicat a la divulgació sobre conservació, hi ha participat Jordi Dalmau, d’Aubèrria, Blanca Martí, il·lustradora científica; Enric Morera, d’Espais Naturals de Ponent; Verónica Couto, tècnica de comunicació del CREAF i coordinadora del Prismàtic; Enric Pàmies, de Birding Catalunya; i Eudald Pujol, de la societat Catalana d’Herpetologia. 

Aquest diumenge al matí ha tingut lloc el tercer bloc, que ha tractat sobre el paper de l’agricultura i la ramaderia en la conservació, amb les intervencions de Marc Talavera, d’Eixarcolant; Helena Guillén, de la Formatgeria de Montmelús; Marc Garriga, director del Parc Natural de l’Alt Pirineu; Francesc Cano, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya; i Albert Blasi, president de l’Associació de Cavall Pirinenc Català de l’Alt Urgell. 

ctfc
ctfc

La conferència de cloenda de les jornades l'ha protagonitzat Marc Garriga, director del Parc Natural de l’Alt Pirineu;  Miquel Rafa, director de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera; i Andoni Canela, fotògraf i documentalista especialitzat en natura i medi ambient. 

Al final de cada debat, des de l'organització s'ha elaborat un recull amb les conclusions de cadascun dels blocs amb l’objectiu d’aportar coneixement i alhora donar a conèixer a l’opinió pública els treballs de conservació del medi natural que es porten a terme. 

Francesc Cano
Francesc Cano, intervenint a les 1es Jornades Conservació de la Natura /CTFC

Activitats paral·leles obertes a tothom 

El dissabte, a tres quarts de deu de la nit, es va projetar a Cinemes Guiu la pel·lícula  Panteras, amb un debat posterior entre el públic i el seu autor, Andoni Canela.

Aquest matí de diumenge, al Parc del Cadí, ha tingut lloc un joc de pistes Qui ha comès el crim?’, a càrrec de Jordi Dalmau, d’Aubèrria, organitzat per l’Espai Ermengol. En finalitzar aquesta activitat, ha tingut lloc l’alliberament de fauna a càrrec de membres del Cos d'Agents Rurals. 

Les jornades als centres educatius 

A més, en el marc d’aquestes jornades, els alumnes d’ESO de l’Institut Joan Brudieu han assistit aquesta setmana a la projecció de la pel·lícula Panteras, mentre que els alumnes d’ESO de l’Institut La Valira i del col·legi La Salle ho faran la setmana vinent i se’ls hi oferirà material didàctic per a treballar a classe.