CENTRALS HIDROELÈCTRIQUES

Esquerra reclama al Congrés el traspàs a titularitat pública de vuit centrals del Pirineu

Les vuit centrals hidroelèctriques d'Endesa-Enel al Pirineu que tenen concessions caducades ‘sumen una potència instal·lada de gairebé 800 Mw de potència, que equival pràcticament al mateix que genera un reactor nuclear’, recorda el diputat Xavier Eritja.

Central Hidrolèctrica de Capdella 2
photo_camera Imatge de la Central Hidrolèctrica de Capdella, a la Vall Fosca/gencat

El grup d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats ha registrat una proposició no de llei perquè es recuperi la gestió i titularitat pública de les centrals hidroelèctriques del Pirineu que han exhaurit el termini de concessió. La proposta, que firmen els diputats Xavier Eritja i Joan Capdevila, es debatrà a la comissió de Transició Ecològica.
 
L'elèctrica italiana Enel, que controla el 70% d'Endesa (que al seu torn havia absorbit el 1999 les elèctriques Fecsa i Enher) ha acabat essent titular de vuit centrals hidroelèctriques amb concessions ja vençudes de fa anys: Cabdella, Seròs, Talarn, Camarasa, la Pobla, Sant Llorenç de Montgai, Gavet i Terradets.
 
‘Fa anys que aquestes concessions haurien d'haver revertit a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre’, denuncia Eritja. Es tracta de l'organisme avui dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica que concedeix i gestiona les concessions. Les vuit centrals hidroelèctriques d'Endesa-Enel al Pirineu que tenen concessions caducades ‘sumen una potència instal·lada de gairebé 800 Mw de potència, que equival pràcticament al mateix que genera un reactor nuclear’, recorda el diputat republicà.
 
Esquerra considera una greu irregularitat que es continuïn mantenint aquestes concessions, amb el consegüent benefici per a l’operadora que ja no n’hauria d’estar al front, i reclama recuperar-ne el control per traspassar-lo a qui correspon, que és la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. El 10 d'octubre passat, el també diputat d'Esquerra Jordi Salvador va registrar al Congrés una bateria de preguntes sobre el tema al Govern espanyol, demanant resposta per escrit. De moment no ha rebut resposta.