EDUCACIÓ

Les escoles de l'Alt Pirineu superen amb nota els primers vint dies de curs

L'afectació és molt petita, gairebé residual, tant pel que fa a grups i persones confinades com a positius acumulats.
Panoràmica d'una aula amb tots els alumnes amb mascareta a l'escola de Salardú, a la Val d'Aran, el 14 de setembre del 2020. (horitzontal)
photo_camera Una aula de l'escola de Salardú, a la Val d'Aran /Marta Lluvich

La incertesa i el temor a la tornada a l'escola ha quedat enrere. Després de tres setmanes d'activitat, les escoles de l'Alt Pirineu i Aran han obert amb un esforç ingent dels docents i de tota la comunitat educativa. La gran majoria d'alumnes va a classe amb normalitat i, si hi ha una sospita de presència de Covid-19, en poc temps s'aclareix amb una PCR. L'afectació és molt petita, tant pel que fa a grups i persones confinades com a positius acumulats. Podem afirmar que la prova d'aquest inici de curs tan atípic ha estat superada i que el sistema, amb totes les complicacions organitzatives que es vulgui, funciona.

Els equips directius i professorat s'han abocat, abans i després de l'obertura del curs, a adaptar les normes de prevenció a la realitat de la seva escola, amb una enorme dedicació, entrega, i també, en molts casos, creativitat. Per la seva banda, els alumnes també han complert amb escreix i han demostrat una gran maduresa. Des dels alumnes més petits, amb les seves mascaretes ben posades, fins als adolescents són ben conscients de les normes. La millor lliçó és que tots se senten que formen part d'una mateixa comunitat, fràgil, i que de la seva actitud en depèn frenar l'amenaça del virus.

Situació actualitzada a les escoles de l'Alt Pirineu i Aran

Segons dades del Departament d'Ensenyament a través de l'aplicació  Traçacovid, ara mateix només hi ha 3 grups confinats als centres educatius de la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu i Aran i una afectació sobre 99 persones. Pel que fa al nombre de positius de covid-19, la xifra arriba fins a 34.

La Cerdanya és la comarca on hi ha més centres educatius afectats, amb 4, la majoria d'ells a la capital. A l'Escola Alfons I hi ha 2 persones confinades, així com 13 positius. A l'Institut Pere Borrell hi ha 1 grup, 55 persones confinades i 5 positius. A l'escola Vedruna hi ha 7 persones confinades i 6 positius. Fora de la capital, a l'escola Mare de Déu de Talló, a Bellver de Cerdanya, hi ha 4 persones confinades i cap grup i a l'escola Ridolaina de Montellà hi ha un positiu, però tampoc cap grup ha estat confinat.

La Vall d'Aran compta amb dos centres educatius afectats. L'Institut d'Aran té 2 persones confinades i un positiu, mentre que la llar d'infants Era Cunhèra té un grup confinat. A l'Alt Urgell hi ha sis centres afectats: el col·legi la Salle, que té un positiu acumulat; l' escola La Valira, amb 2 persones confinades; l'escola Albert Vives amb 1 positiu acumulat; l'escola Pau Claris, amb 3 positius. A Montferrer, l'escola Rosa Campà té 1 persona confinada; l'Institut la Valira, té un grup confinat, 23 persones confinades i 1 positiu acumulat. 

Al Pallars Jussà només hi ha una persona confinada a l'institut de la Pobla de Segur i dos positius a l'escola Maria Immacualada de Tremp; mentre que al Pallars Sobirà hi una persona confinada a l'escola Montsent de Pallars de Rialp i una altra a l'Escola de Llavorsí. A l'Alta Ribagorça no hi ha cap centre afectat ni persona confinada.

comentaris