FERROCARRIL

Es reprèn el servei ferroviari del l'R3 entre Ripoll i Puigcerdà

Els usuaris valoren positivament no haver de fer el trajecte alternatiu en autobús perquè és més ràpid
Tren a Ripoll 1
photo_camera El tren passant pel pont de Ripoll un cop reestablert el servei ferroviari / Lourdes Casademont

Ripoll i Puigcerdà tornen a estar connectades per la línia ferroviària R3 un cop finalitzada la fase principal de les obres de millora del pont que passa per sobre del Ter a la capital del Ripollès. Durant el mes que han durat els treballs s'ha ofert un servei alternatiu amb bus. L'obra, que ha costat 1,1 MEUR, ha de permetre dotar aquest tram de "més fiabilitat", segons Adif. Usuaris del servei celebraven aquest dijous la represa. "És més còmode i podem aprofitar avui que és el primer dia", afirmava Jordi Olivella, un turista barceloní que ha pujat al tren amb la família per anar fins a Puigcerdà. Des de la plataforma Perquè no ens fotin el tren valoren positivament que s'hagi complert el calendari, però reclamen millores en els horaris.

Els usuaris de l'R3 a Ripoll celebraven aquest dijous la represa del servei. Durant el mes que han durat els treballs principals al pont, s'ha ofert un servei en autobús per mantenir la connexió amb la Cerdanya. El trajecte, però, comportava uns 40 minuts més que en tren. La comoditat de poder viatjar en tren és un altre dels aspectes que més valoren. Així ho afirmava Jordi Olivella, un usuari ocasional de la línia perquè està de pas al Ripollès. Ha vingut a passar uns dies de vacances amb la família i aquest dijous han aprofitat poder anar amb tren fins a Puigcerdà. "Estem contents perquè ens trobem que avui és el primer de nou que es restableix el servei", explicava a l'ACN.

D'altres, en canvi, feia dies que estaven pendents de poder tornar a agafar el tren. És el cas de l'Antti, un ciclista finlandès, que volia pujar fins a la Cerdanya amb el tren per poder fer una ruta per la muntanya. "Volia anar amb tren perquè és més ràpid i he esperat fins avui després de consultar-ho per Internet", afirma.

La demanda de millores en horaris

Des de la plataforma Perquè no ens fotin el tren, que aplega usuaris de la línia R3, valoren positivament la represa del servei. "Les obres de millora són importants de fer i valorem que es facin en època amb menys viatgers de gent que van a treballar o estudiar", afirma Montse Ayats, una de les membres de la plataforma. També valoren positivament que s'hagi aprofitat l'aturada d'un mes per fer millores en altres punts de la línia. Tot i això, recorda que les obres es van anunciar amb "molt poca antelació" malgrat la necessitat dels usuaris de planificar amb temps les alternatives dels trajectes. En aquest sentit, remarca que passar a fer-ho en bus ha comportat augmentar més de 40 minuts el trajecte Ripoll-Puigcerdà. "Això també demostra que el tren és un bon servei si funciona bé i si hi ha una bona oferta de freqüències.

Tren a Ripoll 2
El pont de Ripoll per on passa l'R3 durant les obres de millora / Lourdes Casademont

Des de la plataforma també reclamen poder recuperar el tren bala del matí i tarda que feia el trajecte Ripoll-Vic Barcelona, entre d'altres millores. El mes de maig Generalitat i Renfe van redissenyar els serveis de les línies que passen per la plaça Catalunya de Barcelona, aprofitant el gruix d'obres que coincidien a la xarxa i una de les afectades va ser l'R3. En aquell moment els usuaris ja van reclamar que es revisessin els horaris i Territori va dir que ho estudiarien un cop finalitzades les obres. "Confiem que ens convocaran aviat per parlar de la millora d'horaris", afirma. Entre les modificacions d'aquell moment hi havia també l'eliminació de la compatibilitat amb el transbordament internacional a la Tor de Querol per enllaçar amb la SNFC cap a Tolosa i París als vespres i en sentit contrari als matins. Uns canvis que també van comportar la queixa formal de l'Ajuntament de Ripoll i el Consell Comarcal del Ripollès.

Incidències amb els abonaments

En relació a la rebaixa temporal de les tarifes de transport públic que ha entrar en vigor aquest dijous, des de la plataforma valoren positivament el canvi de criteri amb les fiances per aconseguir els abonaments gratuïts de tren al tram nord de l'R3. Inicialment, va generar molta confusió el fet d'haver de pagar 20 euros (la mateixa que els trens regionals) en comptes dels 10 euros en l'abonament gratuït de Rodalies. Això afectava el tram de la Farga de Bebié fins a Puigcerdà. Les queixes dels usuaris van portar a una rectificació. Queda pendent, però, poder treure els abonaments per l'aplicació ja que aquest tram nord de la línia no hi apareix i la compra només es pot fer per finestreta. Des de la plataforma denuncien que aquesta confusió té l'origen en la "indefinició del tipus de servei a partir de Vic i Sant Quirze de Besora cap al Pirineu: És de Rodalia o és Regional?", es pregunten.

Les obres de millora al pont del Ter

Els treballs de millora es concentren al viaducte, que fa 145 metres de longitud i que està situat entre la sortida de l'estació de trens i el túnel que creua part del nucli urbà en direcció nord. El que es busca és protegir l’estructura de condicions atmosfèriques adverses i reduir així les necessitats de manteniment, "cosa que redunda en la millora de la fiabilitat i disponibilitat de la infraestructura ferroviària", segons Adif.

Tren a Ripoll 3
Un ciclista esperant agafar el tren a Ripoll / Lourdes Casademont

Durant el mes d’agost, s’ha fet la neteja, regularització i impermeabilització de l’estructura amb la tècnica denominada “poliurea”, que ofereix més durabilitat per a aquest tipus d’estructures. Per a això, ha estat necessari aixecar la superestructura de via (carril, balast, travesses) per a la seva posterior restitució en òptimes condicions geomètriques. També s’han sanejat les zones més malmeses a les capes de formigó dels paràmetres inferiors i laterals de l’estructura, restituint la seva funció protectora i s'han fet injeccions de morter en l'estructura. També s’han renovat part de les baranes de seguretat i s’hi ha instal·lat proteccions de recobriment del formigó mitjançant perfils d’alumini.

Aprofitant la realització d’aquestes obres, Adif també ha executat altres actuacions, destinant gairebé 110.000 euros per a l’optimització d’un pont metàl·lic entorn del Barranc de Los Corrimientos, de 21,2 metres de longitud i situat al trajecte entre Ribes de Freser i Planoles. A més, es fan treballs de manteniment preventiu de via i infraestructura com el sanejament de 3 trinxeres, la rehabilitació de l’entarimat de 6 passos a nivell, la renovació de trams de carril i la neteja de cunetes entre La Molina i Puigcerdà.

També s’han dut a terme operacions de manteniment de catenària entre Planoles i Puigcerdà, i d’instal·lacions de seguretat i comunicacions, així com tales d’arbrat i desbrossaments als voltants de la via, a més de diversos treballs geotècnics necessaris per projectar la millora dels túnels de La Corba, Helicoidal o del Cargol, Crenat i Sant Esteve.