SENAT

ERC al Senat exigeix solucions a la falta d’examinadors del permís de conducció a l’Alt Pirineu

La portaveu republicana Sara Bailac lamenta que el PP no hagi permès l’aprovació de la moció per tal de donar respostes a les més de 550 persones al Pirineu esperant per fer l'examen pràctic a la Pobla de Segur i a la Seu d'Urgell
SARA BAILAC, portaveu del grup d'Esquerra Republicana – EH Bildu al Senat
photo_camera Sara Bailac, portaveu del grup d'Esquerra Republicana – EH Bildu al Senat / ERC

La portaveu del grup d'Esquerra Republicana – EH Bildu al Senat, Sara Bailac, ha portat a debat a la Comissió de Despoblació i Repte Demogràfic una moció que insta al govern de l’Estat a incrementar, en un termini de tres mesos, el nombre d’examinadors del permís de conducció a l’Alt Pirineu, davant la impossibilitat de Prefectura provincial de trànsit de respondre adequadament a aquesta necessitat social urgent i prioritària. “L’escassetat d’examinadors té un impacte directe i considerable en el desafiament del despoblament d’aquestes zones”, ha dit Bailac. 

Autoescola Pallars

La republicana ha demanat al govern que garanteixi “un servei d’examinació eficient i accessible” a l’Alt Pirineu, per tal de promoure el “desenvolupament socioeconòmic del territori”. Bailac ha explicat que “la capacitat d’obtenir un permís de conducció és fonamental en àrees rurals i/o muntanyenques, on el transport públic és sovint limitat o inexistent”, i ha denunciat que “sense aquesta possibilitat els residents, especialment els joves, es troben en una situació de desavantatge significatiu, i els impulsa a traslladar-se a àrees urbanes”. La portaveu d’Esquerra Republicana al Senat ha denunciat que hi ha unes “550 persones esperant per fer l’examen pràctic de conducció a La Pobla de Segur i a La Seu d’Urgell”.

SARA BAILAC, portaveu del grup d'Esquerra Republicana – EH Bildu al Senat
Sara Bailac, portaveu del grup d'Esquerra Republicana – EH Bildu al Senat / ERC

Bailac lamenta que la moció no hagi sortit aprovada pels vots en contra del Partit Popular, a qui ha demanat que expliqui “perquè s’oposen a donar una solució per a les ciutadanes i ciutadans del Pirineu que veuen en aquesta reclamació un element vital per al desenvolupament sostenible i la revitalització demogràfica d’aquestes àrees”, encara que ha remarcat que sota la gestió del PP “aquest problema també existia i no el van resoldre”. La ciutadania pirinenca porta esperant aquesta mesura des de l’any 2015, com ha assenyalat Bailac, any que la DGT ja es va comprometre a incrementar les plantilles de personal examinador per a atendre l’excés de demanda. També ha volgut recorda el Pla de Xoc que la mateixa DGT va impulsar l’any 2023, una solució que s’ha demostrat “limitada en el seu abast i efectivitat”, ha recalcat la portaveu republicana al Senat. 

RACC autoescola la Seu d'Urgell

La moció presentada també reclama, en el termini de tres mesos, acordar amb el Servei Català de Trànsit del Departament d’Interior de la Generalitat la delegació de la gestió del personal examinador, així com el traspàs a la Generalitat de les funcions per a exercir la competència del personal examinador del permís de conducció i per a la realització dels exàmens.

Proposició no de llei al Congrés dels Diputats 

Per la seva banda el grup d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés, a instàncies de la diputada Inés Granollers, també ha presentat una proposició no de Llei en la qual es demana la transferència de les competències per a la realització dels exàmens i l'expedició del permís de conducció per part de la Dirección General de Tránsito al Servei Català de Trànsit, inclòs el personal i el pressupost.

Com ha assenyalat la pròpia Granollers, “existeixen dos grans motius que han impulsat la presentació d'aquesta iniciativa: d'una banda, la falta de garantia de poder realitzar el procés d'obtenció del permís de conducció en català i, d'altra banda, el col·lapse en les llistes d'espera per a examinar-se”.