PARLAMENT

ERC proposa als grups del Parlament iniciar els tràmits per aprovar una llei electoral catalana

La nova llei electoral catalana té l'oportunitat de superar la divisió provincial espanyola i fer coindicir les circumscripcions electorals amb les vegueries, que és l'organització pròpia de Catalunya
Mapa vegueries 2
photo_camera Les circumscripcions electorals haurien de coincidir amb l'organització territorial catalana

El grup d'ERC ha enviat a totes les formacions del Parlament excepte Vox una proposta de ponència conjunta per aprovar una llei electoral catalana. Segons ha avançat el Diari Ara i ha pogut confirmar l'ACN, els republicans creuen que la ponència conjunta és el procediment legislatiu "més plural" i "adequat" per assolir l'objectiu marcat per l'Estatut de disposar d'una llei electoral pròpia. Per això, ERC ha convidat la resta de grups a sol·licitar la creació de la ponència a partir de la feina ja feta durant la VIII i X legislatura. Aposten per unificar els treballs i procediments en curs de la Iniciativa Legislativa Popular sobre la qüestió i es sol·licita la documentació i treballs necessaris per començar a treballar.

Pla mitjà de la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant la seva intervenció al Ple del Parlament d'aquest 7 de juliol de 2021. (Horitzontal)	(Foto: La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant una intervenció al Ple del Parlament / Arnald Prat)

Segons ha explicat ERC, la proposta de ponència conjunta està oberta a rebre esmenes per "sumar-hi a tothom". La formació d'Oriol Junqueras creu que la nova llei electoral ha de comptar amb una perspectiva "rellevant" en temes de drets i llibertats, amb perspectiva de gènere i amb aportacions de veus joves especialitzades en investigació electoral.

Precisament, la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament va aprovar a petició d'ERC diverses audiències en el marc de la Iniciativa Legislativa Popular de la Proposició de Llei Electoral de Catalunya, que està en marxa pendent de celebrar noves compareixences.

Entre les compareixences plantejades per ERC que s'han aprovat hi ha les politòlogues Gemma Ubasart o Sílvia Claveria, el jurista José Luís Martí o veus especialitzades en investigació electoral com Marcia Serra, Jordi Barrat o Carlos Fernández Esquer.

Superar la circumscripció provincial

L'aprovació d'una llei electoral catalana suposaria una oportunitat de reconeixement de la realitat veguerial de Catalunya i de superació de la circumscripció electoral provincial. Fer coindicir les circumscripcions electorals amb les demarcacions veguerials, permetria que els pirinencs o els ebrencs poguessin elegir els seus representants territorials directes al Parlament de Catalunya.