JOCS OLÍMPICS D'HIVERN 2030

ERC defensa que la consulta dels Jocs Olímpics no "ofegui" la veu de l'Alt Pirineu i Aran

Ho ha dit en roda de premsa, després de què la setmana el Parlament aprovés una moció que defensava "consensuar" la implicació del Solsonès, el Berguedà i el Ripollès en la consulta.
Marta Vilalta JJOO consulta
photo_camera La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa des de la seu del partit/ Omar Barón

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha defensat aquest dilluns que la consulta de la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern no "ofegui" la veu de la ciutadania de l’Alt Pirineu i Aran davant de la possibilitat d’ampliar la votació a les comarques del Solsonès, el Berguedà i el Ripollès.

Ho ha dit en roda de premsa, després de què la setmana el Parlament aprovés una moció dels comuns amb el vot favorable d’ERC i Junts que defensava "consensuar" la implicació d’aquestes tres comarques en la consulta.

Aquest mateix dilluns els comuns han reclamat que el Govern ampliï la consulta al Solsonès, Berguedà i el Ripollès perquè entenen que això és el que va aprovar el Parlament, i preguntada per això Vilalta ha argumentat que són compromesos amb consensuar la millor manera que "puguin participar" aquestes comarques, encara que no ha garantit que votin en la consulta. Vilalta ha defensat que es "busqui una solució de consens per escoltar a tothom" i per comptar amb l’opinió d’aquestes tres comarques, però no ha aclarit si això vol dir que ERC està a favor d’ampliar la consulta per incorporar-les.

Marta Vilalta JJOO consulta
La portaveu d\'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa des de la seu del partit/ Omar Barón

Sí que ha recalcat que la votació s’ha de fer a la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran, com va decidir el Govern, perquè considera que és el territori que tindria més afectació en els Jocs Olímpics, per la qual cosa ha insistit que no es pot "menysprear" la seua veu.

"S’ha de poder escoltar a tothom? Sí, però sense menysprear i sense que quedi sobreposada a la veu de la ciutadania de l’Alt Pirineu i l’Aran", ha subratllat, i ha apuntat que s’ha de buscar un equilibri entre que decideixi la població d’aquesta vegueria i que el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès puguin implicar-se.

En ser preguntada per si una opció seria fer un vot ponderat i que expliqui més el vot d’un territori que d’un altre, la portaveu d’ERC ha contestat que no es tanquen a una única opció i que s’està treballant en això però ha avisat que la "consulta ha de ser clara i el resultat ha de poder ser fàcil d’interpretar".

Elsa Artadi JJOO consulta
La vicepresidenta i portaveu de Junts, Elsa Artadi, en roda de premsa a la seu del partit / Sara Escalera

JxCat defensa un "procés participatiu real"

La vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha reclamat "un procés participatiu real" al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès sobre la candidatura olímpica dels Pirineus. Per a Artadi, aquestes comarques han de tenir "algun grau de participació que s'ha d'acordar amb ells" en la consulta que es farà a la ciutadania de l'Alt Pirineu i l'Aran, vegueria de la qual no formen part. Ho ha dit en una roda de premsa aquest dilluns en què ha apostat per "buscar l'equilibri" entre el pes de l'Alt Pirineu i aquestes tres comarques, que "no s'han d'excloure", ha advertit.

comentaris