FRONTERES

Encarreguen un treball tècnic per definir la frontera entre Catalunya i Andorra al planell de la Tosa

Primera reunió de la comissió mixta, posada en marxa arran del conflicte per la instal·lació d'un parc fotovoltaic
Pla americà d'un efectiu dels Agents Rurals al Planell de la Tosa, on s'està construint un parc solar, comprovant si part de la instal·lació es troba en territori català. Imatge del 17 de novembre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Un efectiu dels Agents Rurals al Planell de la Tosa, on s'està construint un parc solar/ Agents Rurals

Els límits fronters entre Catalunya i Andorra, principalment a la zona del planell de la Tosa, s'estudiaran a nivell tècnic. Així s'ha decidit a la primera reunió de la comissió mixta creada amb aquesta finalitat, duta a terme fa una setmana. D'aquesta manera, s'ha optat per encarregar aquest treball per veure a quina banda de la frontera es troben les basses d'aigua per produir neu i el parc fotovoltaic, tenint en compte que a la part catalana els terrenys queden dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu. L'ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, ha indicat aquest dijous que "la previsió és encarregar a tècnics dels instituts dels corresponents serveis cartogràfics i geogràfics dels països que facin el treball tècnic".

L'anàlisi es basarà en un estudi de tota la documentació que hi hagi, tant municipal com notarial, i, en segon lloc, amb un treball de camp. Així, els tècnics hauran de fer una planificació de tot plegat, i un cop ho tinguin, la comissió mixta, integrada per diversos membres designats per l'Estat i el Principat, es tornarà a retrobar. "El primer que s'ha de fer és el treball tècnic i delimitar" i a partir d'aquí, quan hi hagi el dictamen, si cal, es buscaran solucions, ha declarat l'ambaixador, tot emfasitzant que els terminis poden ser llargs. "En temes de delimitacions territorials, les escales de temps normalment són anys i no mesos", ha dit Ros.