FORMACIÓ AGRÍCOLA I RAMADERA

Encara pots inscriure't a l'Escola de Pastors de Catalunya

L’Escola de Pastors de Catalunya neix el 2009 amb l’objectiu de garantir el relleu generacional mitjançant la incorporació de persones a l’activitat, la gestió sostenible de les finques i la dinamització del sector fent-lo viable econòmicament.

Escola de Pastors
photo_camera Un alumne de l'Escola de Pastors de Catalunya/EPC

L’Escola de Pastors de Catalunya és un projecte formatiu que proposa un nou model de pagesia. Aquesta està produint i produirà canvis molt importants en el desenvolupament rural del nostre país. A través de la incorporació de noves generacions, molts cops alienes a una tradició familiar, es demostra que el sector primari, per si mateix, és un sector viable econòmicament. Amb una aposta per una producció a petita escala de base familiar i/o cooperativa; sostenible amb l’entorn i amb el sector.

imatge-escola2019-16 (1)

Vols ser pastor? Encara pots inscriure't

Podeu trobar les Bases de l’Escola 2019 al web www.escoladepastorsdecatalunya.cat. També podreu informar-vos de tots els detalls de funcionament, estructura del curs i els requisits per a poder participar. Us recomanem que les llegiu atentament. Davant de qualsevol dubte feu arribar un correu-e a: [email protected] o fer-nos una trucada a: 973 620 977

Per poder presentar-se a l’Escola de Pastors de Catalunya heu d’omplir el formulari de sol•licitud oficial 2019 que també trobareu al web. Omplir-la us costarà poc temps. Us recomanem que l’ompliu a consciència i ens doneu el màxim d’informació possible. Us recordem que aquest és el primer filtre que passareu per accedir a l’Escola de Pastors. A través d’aquesta sol•licitud, l'Escola valorarà si passeu a la fase d’entrevistes o no.

Aquesta informació serà valorada per una comissió d’avaluació que estarà formada per pagesos participants a l’Escola, equip tècnic de l’Escola Agrària del Pallars, les delegacions de l’Escola de Pastors, la Xarxa de Suport de l’Escola de Pastors i l’equip tècnic de l’Escola de Pastors de Catalunya. La data límit per rebre les vostres sol•licituds és el proper 25 de novembre de 2018 a les 15h.

Deu anys d'Escola de Pastors

L’Escola, en els seus inicis, pren el model de l’es­cola de pastors d’Astúries (Picos d’Europa) i de les escoles oficials del País Basc, Artzai Eskola i l’Escola de pastors d’Iparralde. Durant el desenvolupament de les darreres edicions hem ge­nerat un nou model d’escola que ha anat complementant l’oferta formativa del país adaptant-se a les necessitats dels seus participants.

Escola Pastors 3

Tipus de bestiar que tracta: L’escola està dirigida a tot el sector ramader. Per tant és una escola que vol formar persones pageses i pastores vinculades a tot tipus de bestiar: ovelles, cabres, vaques de carn i de llet, cavalls de carn, etc.

Duració del curs: Els alumnes rebran una for­mació teòrico-pràctica que durarà 6 mesos. Un mes de formació teòrica intensiva; un mes de teòrica en format de seminaris d’especialització d’una setmana, i quatre mesos de pràctica en finques en actiu.

Calendari: La formació teòrica intensiva es realitzarà al març (del 18 de març al 13 d’abril de 2019). Els seminaris de formació tindran lloc el mes de maig, juny, juliol i setembre.

Preu de matrícula curs 2019: 1.500 euros

Escola Pastors 2

L’associació rurbans és una entitat de dinamització rural de muntanya que té la seva base a Rialp, Pallars Sobirà. Treballa a tot el territori rural català. L’Escola de Pastors de Catalunya* neix al 2009 amb l’objectiu de garantir el relleu generacional mitjançant la incorporació de persones a l’activitat, la gestió sostenible de les finques i la dinamització del sector fent-lo viable econòmicament.

Després de deu edicions podem dir que el relleu existeix i que està protagonitzat per persones amb vocació, il·lusió i capacitat de treball. L’Escola amplia la seva missió intervenint en el debat de la incorporació d’aquesta nova pagesia al sector i activant mesures que aportin solucions: formació específica, accés a la terra, assessorament individualitzat per a projectes d'escala familiar i/o cooperatius, etc.

L’associació és entitat assessora del Departament d’Agricultura. Aquesta compta amb un servei d’assessorament independent des de l’any 2013 per aquelles persones que han passat per l’escola de pastors i han iniciat o estan a punt d’iniciar-se a l’activitat. L’objectiu és acompanyar-los durant les fases inicials de la creació del seu projecte per tal que ho facin amb les màximes garanties d’èxit.

Amb tot això, el projecte pretén dignificar aquesta professió i facilitar eines per a la seva organització i cooperació. L’Escola de Pastors de Catalunya compta en aquesta 11a. edició amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l’Escola Agrària del Pallars en l’execució dels blocs teòrics de la formació.