Els Rurals lluiten per acabar amb una xarxa de furtius que operen al Pallars

Està formada per un mínim de set persones de Jerez de la Frontera, Madrid i Barcelona amb el suport de veïns de la zona

agents rurals
photo_camera Una de les incautacions fetes pels Agents Rurals

Els Agents Rural tenen localitzats un mínim de set caçadors furtius que operen al Pallars Sobirà, bàsicament a la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars. Es tracta de ciutadans de Jerez de la Frontera, Madrid i Barcelona, connectats entre ells, amb alt poder adquisitiu i que operen amb la col·laboració de veïns de la zona.

A través de les xarxes socials els Agents han pogut comprovar la relació entre tots aquests furtius. A tots ells els han enxampat in fraganti en alguna ocasió i han hagut de fer front a sancions que oscil·len entre els 2.000 i els 3.000 euros per aquestes infraccions. Més que les sancions econòmiques el que molesta a aquests furtius és la retirada del permís de caça. Els Agents seguiran amb els controls per intentar frenar aquesta pràctica i demanen la col·laboració ciutadana per localitzar caçadors furtius, ja que, per la manera com es mouen per la muntanya, són de difícil localització, i en canvi sí que poden ser vistos per excursionistes, escaladors, esquiadors de muntanya o usuaris del medi natural en general.

La Llei de caça és del 1970 i les sancions que contempla per aquests casos de caça il·legal, moltes vegades, són inferiors, a preu que els suposa comprar un trofeu al coto de caça i fer-ho legalment. Una manera de lluitar contra els furtius seria endurir les sancions econòmiques, segons els Agents Rurals que es dediquen a fer front a aquesta pràctica.

Aquests grups organitzats arriben de fora de Catalunya per caçar il·legalment isards, muflons o cabirols amb armes prohibides. L'última actuació contra grups organitzats de furtius va ser a mitjans de novembre quan es van denunciar tres homes a Alins (Pallars Sobirà), on havien abatut quatre muflons i un isard, tots mascles, dins la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars. Els furtius duien una arma amb un silenciador acoblat per evitar ser detectats pel so que produeixen els trets i un aparell de visió que juntament amb les característiques de l'arma els permetia fer captures a molta distància. Un d'ells, veí de Jerez de la Frontera, ja va ser denunciat el novembre de 2016 per pràctiques furtives a la zona.

Els furtius van ser detectats per un agent que realitzava tasques de vigilància, seguiment i cens de la població d'isard i altres ungulats presents a la zona. Per poder identificar aquestes persones, els agents van dur un dispositiu d'aturada que els furtius van saltar-se. Finalment, els van identificar amb la col·laboració del cos de Mossos d'Esquadra.

En el moment que van ser interceptats, no duien les peces de caça obtingudes furtivament ni l'arma. La negativa a lliurar el material utilitzat va propiciar una acurada recerca durant la nit del mateix dia dels fets fins a l'endemà al migdia. Va ser llavors quan es van poder localitzar en una zona molt pròxima a una població i amagats en una zona boscosa els quatre caps de mufló, l'arma amb munició i altres elements utilitzats per a la caça. L'abandonament o manca de cura de l'arma és una infracció molt greu del Reglament d'armes.

L'endemà uns companys del caçador interceptat, també caçadors furtius, es va desplaçar a la zona per recuperar l'arma amagada, però els Agents Rurals es van avançar i ja no estava al lloc indicat. Aleshores es va dirigir al coto d'Espot a caçar il·legalment, on van ser denunciats.

Una de les persones denunciades és veí de Jerez de la Frontera i ja va ser denunciada el novembre de 2016 per pràctiques furtives també a la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars, on duia a terme caça furtiva amb l'ús d'una arma amb silenciador. En aquella ocasió, se li van intervenir, entre altres elements, tres caps d'isard.

La utilització del silenciador ja li va comportar la retirada del permís d'armes, que actualment no tenia. Per aquest motiu, va cedir les seves armes a una tercera persona, i presumptament aquesta persona li va tornar a deixar l'arma (rifle amb silenciador) per cometre el furtivisme a la zona d'Alins. Aquest fet pot comportar responsabilitats per a l'actual propietari de l'arma, ja que infringeix el Reglament d'armes.