FESTES DE NADAL

Els Reis Mags d'Orient arribaran aquest dimecres a totes les cases pirinenques

Ho faran amb la mascareta posada, segons les mesures establertes que s’hauran de respectar en totes les cavalcades i celebracions.
Reis Orient Sort
photo_camera Els reis de l'Orient arriben al Pirineu

Ses majestats els Reis Mags de l'Orient ja segueixen l’estrella i arribaran aquest dimecres a l'Alt Pirineu i Aran. Aquesta nit visitaran llars, bordes i masies, carregats de regals per a tota la família, sobretot per als menuts de la casa. Melcior, Gaspar i Baltasar desfilaran pels pobles i ciutats pirinenques acompanyats de les seves comitives reials. Ho faran amb la mascareta posada en tot moment, segons les mesures establertes que s’hauran de respectar en totes les cavalcades i celebracions.

A la Seu, benvinguda als Reis d’Orient adaptada a la situació sanitària

A la Seu d’Urgell, la ciutat rebrà Melcior, Gaspar i Baltasar amb tots els honors, tot i que amb un format que, per segon any consecutiu, s’adapta a la situació de pandèmia encara vigent.

Per això, i després que el context epidemiològic ja ha obligat a suspendre diverses activitats nadalenques del Món Màgic de les Muntanyes, des de l’Ajuntament urgellenc subratllen que per seguir la cavalcada i la recepció serà absolutament obligatori portar posada la mascareta, per a tots els adults i pels infants majors de 5 anys (també es recomana per als nens i nenes d’entre 3 i 5 anys), i caldrà mantenir en tot moment la distància entre persones o grups. A més a més, durant el recorregut no es permetrà que els assistents es belluguin al llarg dels carrers per on passarà la comitiva i, per tant, es demana que tothom es mantingui al lloc que hagin escollit per veure el trajecte fins a la finalització d’aquest recorregut. Des de la Regidoria d’Infància remarquen que “l’acte s’ha reinventat, tot complint les mesures de seguretat, per mantenir la màgia que comporta i repartir il·lusió a tots els infants del municipi”.

Els reis de l'Orient a la Seu
(Els reis de l'Orient a la Seu d'Urgell / RÀDIO SEU)

La cavalcada començarà a 2/4 de 7 de la tarda, des de la plaça dels Oms, i tot seguit passarà pels carrers Major i Lluís de Sabater, el passeig Joan Brudieu, el carrer Sant Ot, l’avinguda Pau Claris i el passeig Pasqual Ingla. A la cavalcada també hi participaran d’altres carrosses, a part de les dels Reis Mags i el Sr Pipa, com són la carrossa de l’Estrella, la dels Regals, la del Carbó i, com a cloenda, la carrossa de l’UBSU, amb la presència de la Fada del Quer. El recorregut finalitzarà a l’escenari de la plaça Joan Sansa, on es farà la recepció als Reis. Allà, Melcior, Gaspar i Baltasar es trobaran amb l’estimat Sr. Pipa, que donarà la benvinguda a tots els assistents. Tot seguit, se situaran al centre de l’escenari per començar a rebre la salutació i les cartes de tots els infants.

La cua perquè els més menuts puguin lliurar les cartes als Reis i als seus patges començarà a la cantonada del passeig Pasqual Ingla i l’avinguda Pau Claris. Voluntaris de la Comissió de Festes de la Seu s’encarregaran d’organitzar la cua. Es demana la col·laboració de tothom per aconseguir que aquest acte es pugui fer de manera cívica i ordenada. Finalment, l’organització recorda que, a causa de la pandèmia i per normativa d’última hora, durant el recorregut no es podran llençar caramels, tot i que durant la recepció de cartes si que se’n donaran.

Una altra novetat de la benvinguda d’enguany és que els infants podran contemplar el moment exacte de l’arribada dels Reis d’Orient a la Seu d’Urgell, gràcies a un vídeo publicat a internet. Serà mitjançant un enllaç (https://youtu.be/XV6wQUjxBdk) que s’activarà la nit de dimarts a dimecres, cap a les 2 de la matinada, que és l’hora exacta en què es preveu que Ses Magestats arribin a la ciutat.

A Puigcerdà, la cavalcada recorrerà els carrers de la vila

A Puigcerdà, la cavalcada del Reis de l'Orient sortirà a les 18h des de l'Estació i recorrerà els carrers de la Vila. Ses Majestats d'Orient visitaran l'Ajuntament i al final de la cavalcada els infants podran lliurar les seves cartes i rebran un obsequi. A les 17h. ses Majestats visitaran el local Social de Vilallobent. Ahir a la tarda el patge Fumera i l’Estel de Nadal van recollir cartes per als Reis d’Orient a la plaça de Santa Maria.

Puigcerdà Patge Fumera(Foto: El patge Fumera i l’Estel de Nadal van recollir cartes per als Reis d’Orient a la plaça de Santa Maria / puigcerda.cat)

A Tremp, arriben els reis amb prevenció però també amb il·lusió

Aquest 5 de gener, ses majestats Melcior, Gaspar i Baltasar també arribaran a Tremp amb els patges reials damunt les seves flamants carrosses. Els monitors i monitores de La Casa del Sol Naixent seran els encarregats d’ajudar a ses majestats a arribar a Tremp d’una forma segura.

La comitiva reial començarà la cavalcada a l’Avinguda Pirineus a les 18 h, i realitzaran un trajecte d’una hora aproximada que acabarà al pavelló del Casal, on els més petits podran entrar a saludar als tres reis amb cita prèvia.

Patges reals a la Lira de Tremp(Foto: Els patges reals a La Lira de Tremp/ tremp.cat)

Per tal de fer una activitat segura, enguany no es llençaran caramels des de les carrosses. També s’ha reduït considerablement el nombre de patges ajudants per a evitar contactes i s’ha escurçat el temps de durada de l’activitat. Així doncs, amb prevenció però també amb il·lusió, el proper dimecres els infants trempolins i trempolines podran saludar als Reis d’Orient.

A Sort, els reis esperaran els nens i nenes a la Plaça Major

Sort, l'ajuntament ha decidit no fer cavalcada i ha optat per fer un acte presencial a la Plaça Major, on els reis de l'Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar, rebran els nens i nenes. El consistori ha organitzat l'acte de tal manera que no es produeixin aglomeracions: així els nens i nenes, acompanyats dels seus familiars, accediran a la Plaça Major per la pujada del General Moragues i en sortiran pel carrer Major, Ho faran en grups de vint persones, cada 15 minuts.

Reis Orient Sort 2(Foto: Tot a punt a Sort per a rebre els Reis Mags de l'Orient / sort.cat)

A la Pobla de Segur, cavalcada sense aturades ni parlaments

La Cavalcada dels Reis d’Orient arribarà, aquest dimecresa la Pobla de Segur marcada també per les restriccions sanitàries per fer front a la covid-19. Les carrosses de Melcior, Gaspar i Baltasar recorreran els carrers de la Pobla de Segur però no realitzaran cap aturada, ni davant de l’Església ni a l’Ajuntament. Els nens i nenes que vulguin saludar-los, podran fer-ho des del carrer però es recorda la importància d’evitar les aglomeracions de persones. És per això que no es llençaran caramels des de les carrosses.

La Cavalcada s’iniciarà a les sis de la tarda des de l’Avinguda de l’Estació. Després passarà per l’Avinguda Sant Miquel del Pui, Avinguda Catalunya, Avinguda Pirineus i Avinguda Verdaguer per, finalment, retornar cap al punt de sortida.

Reis la Pobla de Segur(Foto: Els Reis Mags de l'Orient, malgrat la pandèmia, han arribat a la Pobla de Segur / lapobladesegur.cat)

Per evitar les concentracions, els Reis d’Orient no faran cap parlament ni hi haurà recepció amb els infants i els seus familiars. Durant tot el recorregut, tant Melcior, Gaspar i Baltasar com la resta del seu seguici portaran mascareta durant tot el recorregut.

Des de l'Ajuntament poblatà s'informa que no podrà anar a veure la cavalcada cap persona que presenti símptomes compatibles amb covid-19, encara que siguin lleus; que tingui un resultat positiu de coronavirus; que estigui pendent d’un resultat o que hagi de complir quarantena per ser contacte estret d’un positiu. Totes les persones a partir de sis anys han de portar la mascareta en tot moment i es recomana que els infants d’entre 3 i 5 anys també en facin ús.

A Esterri d'Àneu, els reis seran al recinte firal

A Esterri d'Àneu, l'ajuntament ha establert canvis en l’arribada de Ses Majestats. Amb motiu de les restriccions actuals per la Covid-19, la tradicional cavalcada dels Reis Mags d’Orient d’Esterri d’Àneu ha quedat anul·lada. En el seu lloc i a la mateixa hora, les 18:15 h., Ses Majestats es dirigiran al Recinte Firal on tothom qui ho vulgui els podrà anar a visitar.

Vielha modifica el recorregut de la cavalcada

Aquest dimecres 5 de gener, Vielha torna a celebrar la tradicional Cavalcada de Reis, en el que suposa el preludi de la nit més esperada de l’any per a tota la família.

Cavaucada reis Vielha

Enguany, a conseqüència de la situació complicada que vivim per la variant Òmicron de la pandèmia de la COVID-19, hi haurà diverses modificacions en les activitats habituals d’aquesta jornada: D’una banda, el recorregut de la pròpia Cavalcada s’ha modificat. L’inici es durà a terme en el Polígon Industrial de Mijaran a les 18 hores, pujant per l’Avinguda Calbetó Barra, creuant Vielha pel centre per l’Avinguda Castièro i l’Avinguda Pas d’Arró, girant a l’Avinguda deth Solan (davant del Institut d’Aran i de l’Escola Garona), per a seguir per l’Avinguda Garona, fins a baixar a Mijaran, on finalitzarà el recorregut.

Patges reials Vielha(Foto: Els patges reials a Vielha / Ajuntament de Vielha e Mijaran)

Cal remarcar que durant el recorregut hi haurà torxes, però només seran enceses pels membres del cos de Pompièrs e Emergéncies d’Aran. L'Ajuntament de Vielha e Mijaran recorda a tots els assistents la necessitat de complir les mesures vigents de prevenció de contagi de la COVID-19 durant la Cavalcada: ús obligatori de les mascaretes i mantenir la distància interpersonal de seguretat d’1,5 metres. Per aquest motiu, es recomana a la gent que eviti, sempre que sigui possible, les aglomeracions i que es distribueixi per les diferents zones del recorregut. D’altra banda, el discurs del Rei Melcior, que habitualment es feia al balcó de l’Ajuntament de Vielha e Mijaran, enguany es podrà seguir a les xarxes socials oficials del consistori, una vegada hagi finalitzat la Cavalcada dels Reis.