09.12.2022 |
Viure als Pirineus

ELECCIONS GENERALS 10N

Els pirinencs Mayte Rivero i Miquel Caminal repetiran com a candidats al Senat

Tots dos van aconseguir l’acta de senadors a les passades eleccions del 28A

Miquel Caminal senador 7
Maite Rivero i Miquel Caminal repeteixen com a candidats al Senat
Els pirinencs Mayte Rivero i Miquel Caminal repetiran com a candidats al Senat

Esquerra Republicana de Catalunya i el PDCAT ha ratificat a través dels seus Consells Nacionals respectius, les llistes per les eleccions espanyoles del proper 10 de novembre. Mayte Rivero (PDCAT) serà la cap de llista al senat de la seva formació per Lleida i Miquel Caminal (ERC) tornarà a ocupar el segon lloc, pel seu partit, a la cambra alta. Tots dos van aconseguir l’acta de senadors a les passades eleccions del 28A. Per la seva banda, el trempolí Víctor Orrit repetirà com a cap de llista al Senat pel PSC.

El Senat, un sistema d'elecció diferent

Al Senat no s’escullen partits sinó persones, malgrat que un cop comenci la legislatura, els senadors es distribuiran en grups parlamentaris depenent del partit amb què es van presentar a les eleccions. Els electors escullen 4 senadors per circumscripció, independentment de la població que representin.

Els partits presenten candidats per ordre de preferència, però els votants tenen llibertat per distribuir els seus vots (un màxim de tres) entre diverses candidatures. La distribució dels senadors no es fa aplicant la llei D’Hondt com al Congrés, sinó a partir d’un sistema majoritari. Els quatre candidats més votats per cada circumscripció són els escollits. 

Mayte Rivero, una pallaresa amb experiència

Mayte Rivero i Segalàs és filla de Llavorsí (Pallars Sobirà). Diplomada en turisme per la UdG, ha treballat com a funcionària de la Generalitat i de l'ajuntament d'Esterri d'Àneu. Ha estat gerent del Patronat Comarcal de Turisme de 1994 a 1997 i de 1999 a 2002. Va ser regidora de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu del 2003 al 2011 i també ha estat membre del Consell Comarcal del Pallars Sobirà.

És senadora per Lleida des del 2011 fins a l'actualitat, exercint de portaveu de les comissions Constitucional i d'Entitats Locals.

Miquel Caminal, coneixedor del món local

Miquel Caminal i Cerdà va néixer a Arfa (Alt Urgell) el 1952 i és el candidat numero 2 al Senat a la llista d'ERC per Lleida, representant l'Alt Pirineu i Aran. És mestre industrial i va regentar la seva pròpia empresa dedicada a manteniments industrials i al disseny de màquines molt diverses.

Des de l'any 1987 està vinculat a la política municipal. Va ser regidor del municipi de Ribera d'Urgellet (Alt Urgell) durant 8 anys, després va ser regidor a l'ajuntament de la Seu d'Urgell durant 4 legislatures per tornar, finalment, a ser regidor de l'ajuntament de Ribera d'Urgellet el passat mandat. Va ser candidat d'ERC a l'alcaldia de la Seu d'Urgell l'any 2011 i a les últimes eleccions municipals, del passat 26 de maig, va sortir elegit altre cop regidor de Ribera d’Urgellet. A les eleccions generals del 28 d’abril va aconseguir l’acta de senador.

Altres candidats pirinencs

També al Congrés dels Diputats concorren diversos representants de l’Alt Pirineu, tot i que cap d'ells encapçala les seves respectives candidatures. Per ERC hi ha Núria Juangran, de Llessui (Pallars Sobirà), i Sergi Parramón, d’Organyà (Alt Urgell); per Junts per Catalunya, es presenta Ricard Pérez Llordes, d’Oliana (Alt Urgell); i, per la candidatura del PSC, Joan Carles Boix Riart, de la Pobla de Segur (Pallars Jussà).


 

Els pirinencs Mayte Rivero i Miquel Caminal repetiran com a candidats al Senat
Comentarios