SOLIDARITAT

Els pirinencs es bolquen un any més amb el Gran Recapte d’Aliments

La campanya del Gran Recapte espera recollir prou queviures per poder abastir les famílies durant dos o tres mesos.
Gran Recapte la Seu 2022 DisSeu
photo_camera Voluntaris del Gran Recapte d'Aliments al supermercat DisSeu de la Seu d'Urgell / FS

El Banc dels Aliments treballa a ple rendiment per superar les xifres del 2021 malgrat la pujada de preus. La campanya del Gran Recapte espera recollir prou queviures per poder abastir les famílies durant dos o tres mesos.

De fet, el Banc dels Aliments ha reconegut en un comunicat que les dades obtingudes al llarg de la tarda, fan preveure que se superarà "amb escreix" la xifra de recaptació de l'any passat "i se situaria a prop dels 5 milions d'euros". Tot i això, la xifra definitiva no es coneixerà fins d'aquí a uns dies "perquè és un recompte complex per la gran varietat de formats de donació".

El Gran Recapte al Pallars Jussà

Una vintena de voluntaris de l’associació APROP i alumnes i professors/es del Col·legi Ma. Immaculada de Tremp han participat un any més en la tradicional campanya del Gran Recapte de tardor del Pallars Jussà, que té com a objectiu principal  recollir i subministrar productes bàsics per abastir el banc d’aliments de Tremp que assisteix a unes 125 famílies de la comarca.

Gran Recapte Tremp
Voluntaris de l’associació APROP al supermercat Caprabo de Tremp

Oli, llet i conserves, són els aliments que prioritàriament cal recollir enguany segons ha indicat l’organització, que es podran aportar entre divendres i dissabte en els 3 supermercats de la localitat que fan de punt de recollida (Bonarea, Caprabo i Plus Fesc). Els organitzadors s’han mostrat molt optimistes amb com es desenvolupa la campanya i  esperen arribar a les 8 tones d’aliments que es recollien en les campanyes anteriors a la pandèmia.

Montse Riera, presidenta de l’associació APROP, s’ha mostrat molt optimista amb la solidaritat de la població, malgrat que la situació de crisi que es viu actualment i hagi arribat a gran part de la gent.

El que aquest cap de setmana es cobrirà aproximadament un trimestre de funcionament del banc d’aliments de Tremp. La resta de l’any es cobreix amb el material que arriba de la Unió Europea i en casos extraordinaris, el propi Consell Comarcal fa compres d’aliments per omplir els prestatges del Banc d’Aliments.

Els veïns de la Pobla de Segur que vulguin contribuir a la campanya  també ho podran fer gràcies a la tasca dels voluntaris de Càritas.

A l'Alt Urgell molt bon ambient

La Seu d’Urgell i les poblacions alturgellenques de Montferrer, Organyà, Coll de Nargó i Oliana s'han tornat a sumar en una nova edició del Gran Recapte d’Aliments que enguany celebrarà la 14ª edició en un format mixt: torna la recollida física d’aliments i la participació activa del voluntariat. 

Gran Recapte la Seu 2022 Plus Fresc
Voluntaris del Gran Recapte d'Aliments en un supermercat de la Seu d'Urgell / FS

Així, aquest divendres i dissabte ha tingut tindrà lloc la recollida física d’aliments a diferents supermercats, mentre que del 25 de novembre al 6 de desembre es podran realitzar les donacions monetàries a la línea de caixa dels establiments i al web www.granrecapte.com

L’actual context d'inflació 

Els Bancs dels Aliments catalans es troben en una situació delicada arran de l’actual context d’inflació. El preu dels aliments bàsics ha anat incrementant al llarg de l’any, fins a situar la inflació interanual el mes d’agost, en un 10,2 % a Catalunya; si ens centrem en la partida d’Aliments i Begudes no alcohòliques, l’increment de preus és del 13,8 % (dades INE agost 2022). Alguns dels productes que han patit les majors pujades de preus han estat els bàsics com l’oli de llavors (67%), oli d’oliva (11,6%), la llet (19,7%), els ous (19,9%), les farines (33,8%) o els aliments infantils (12,6%). Això ha desajustat el pressupost dels Bancs dels Aliments i conseqüentment, s’ha hagut de readaptar la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes.

D’altra banda, la progressiva pèrdua de poder adquisitiu per part de les famílies els aboca a una major inseguretat a l’hora de garantir l’accés a una alimentació saludable.

Una campanya com el Gran Recapte és essencial perquè els Bancs dels Aliments puguin omplir el rebost i tenir assegurada la distribució, els propers mesos, de productes tan necessaris com la llet, l’oli o les conserves de peix i verdures.

Gran Recapte 2021 

El Gran Recapte 2021 va recollir a Catalunya més de 3.653.752 € que van ser traduïts a aliments gràcies a les més de 8 mil persones voluntàries presents a més de 3.000 punts de recollida. Es necessita oli, llet i conserves (peix i verdures). Són aliments que no arriben a través de la lluita contra el malbaratament alimentari.

L'any 2021 els Bancs dels Aliments de Catalunya van distribuir 33.683.229 quilos d'aliments que, a través de 674 entitats, van fer arribar a 255.413 persones mensualment. Segons IDESCAT, la taxa de pobresa de la població de Catalunya és del 25,9 %. 

comentaris