19.08.2022 |
Viure als Pirineus

ESPAIS NATURALS

Els parcs de l'Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró preparen la seva adhesió a la Carta Europa de Turisme Sostenible

Primer es treballarà en la diagnosi de la situació i la candidatura es preveu presentar a finals de l'any que ve
Prat de Cadí 1
Prat de Cadí al Parc Natural del Cadí-Moixeró /insideoutbarcelona.com
Els parcs de l'Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró preparen la seva adhesió a la Carta Europa de Turisme Sostenible

El Parc Natural de l'Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró han acordat iniciar el procés per adherir-se a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). Aquesta és una iniciativa de la Federació Europarc, organització que reuneix espais d'aquest tipus de fins a 38 països europeus. Així, la CETS orienta els gestors dels espais naturals protegits i les entitats i empreses turístiques per definir les seves estratègies de desenvolupament de manera conjunta i participada. Tots dos parcs preveuen constituir en breu un grup de treball i un fòrum per fer una diagnosi de la situació, la qual servirà després per dissenyar un Pla estratègic i un pla d'acció. Amb aquests es preveu presentar formalment la candidatura a finals del 2022.

Prat de Cadí Primavera

(Foto: Prat de Cadí al municipi d'Estana. Parc Natural del Cadí-Moixeró)

L'objectiu és augmentar el coneixement sobre l'espai protegit i donar suport a la seva preservació. Al mateix temps, també es treballa per millorar el desenvolupament sostenible i la gestió turística del espais protegits i la seva àrea d'influència, tenint presents les necessitats de l'entorn, la població i les empreses locals i els visitants. Així, a la diagnosi del patrimoni natural, històric i cultural que s'elaborarà, s'avaluaran aspectes com la infraestructura de turisme existent, els visitants actuals i els mercats de futur potencial, així com els efectes sobre el medi ambient, l'economia i les comunitats locals, entre altres.

Mentre, un cop presentada la candidatura, s'iniciarà l'auditoria i la certificació per part d'Europarc i l'inici de l'execució del Pla d'acció. Es preveu que aquesta fase es pugui desenvolupar a partir del 2023. Mentre, a l'any 2024 es preveu que les empreses turístiques també puguin sol·licitar la seva adhesió a nivell voluntari i individual. Les que ho facin disposaran d'eines útils per la seva sostenibilitat, així com suport tècnic, promoció en xarxa i una certificació de màxim prestigi internacional.

foto_3372878 (1)
(Foto:  Paisatge de prats de dall a la Coma de Burg, al Parc Natural de l'Alt Pirineu/ Marta Lluvich)

Els espais naturals protegits, empreses adherides i operadors turístics acreditats amb la Carta s'incorporen a la Xarxa de Destinacions Sostenibles, la xarxa europea més gran i antiga de la seva classe. La CETS ha esdevingut per experiència la millor fórmula de cooperació per a què els diferents agents del territori d'un parc treballin plegats amb la finalitat de millorar la conservació del seu llegat natural i cultural i el turisme sostenible i de qualitat.

Els parcs de l'Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró preparen la seva adhesió a la Carta Europa de Turisme Sostenible
Comentarios