ESPAIS NATURALS

Els parcs naturals de l'Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró celebren el Dia Europeu dels Parcs amb diverses activitats

El dos parcs naturals se sumen enguany al Dia Europeu dels Parcs, que commemora la declaració dels primers parcs nacionals europeus a Suècia.
Parc Cadí Moixeró penyes-altes-moixero
photo_camera Penyes altes del Moixeró al Parc Natural del Cadí-Moixeró / trekpyrenees.com

El Parc Natural de l'Alt Pirineu celebrarà el Dia Europeu dels Parcs i l'inici de la setmana de la Natura amb un itinerari guiat fins al Ras de Conques i el coll del Grau. Durant l'itinerari explicaran la mportantància de la ramaderia extensiva per a la conservació dels valors naturals i culturals del Parc. L'activitat tindrà lloc el 23 de maig i cal inscripció prèvia al 973 360 954 (fins dissabte a les 16.30h) o al 973 622 335 (fins divendres a les 14h).

Pugem al ras

Per la seva banda el Parc Natural del Cadí Moixeró, també ha programat diverses activitats per a la celebració del Dia Europeu dels Parcs:

Dissabre 22 de maig 9h. Prat de Cadí - Avets singulars. Sortida per conèixer Prat de Cadí, situat davant les espectaculars canals del Cristall i de l’Ordiguer. Durant la tornada passarem pel mig d'una avetosa, amb exemplars que requereixen de dues persones per poder abraçar-los. Dissabre 22 de maig 17h. Rapinyaires nocturns. Dissecció d'egagròpiles.

Aquesta activitat proposa una aproximació al món dels rapinyaires nocturns. L'activitat proposa conèixer els aspectes ecològics, biològics i les seves adaptacions. I amb la dissecció d’una egagròpila i amb l’ajuda d’una clau dicotòmica, es podrà obtenir informació sobre la seva dieta i la fauna del seu entorn. Dissabte 29 de maig 9h. L'Avetosa de Riu. Es proposa fer l’itinerari de l’avetosa de Riu sortint del refugi del Serrat de les Esposes, on es descobriran arbres monumentals i s'aprofundirà en els boscos madurs.

Dia Europeu dels Parcs

El Dia Europeu dels Parcs commemora la declaració dels primers parcs nacionals europeus a Suècia, el 24 de maig de 1909. La Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC), que aglutina gairebé 400 membres pertanyents a 36 estats, celebra aquesta efemèride, enguany sota el lema: “Parcs: la propera generació”.

Dia Europeu dels Parcs

El 2020 va ser un any que va suposar grans reptes per als parcs d’Europa i per al conjunt de la societat i va posar de manifest la necessitat d’espais verds i de contacte amb la natura. Per aquest motiu, EUROPARC vol una Europa més verda i més resistent i planteja que els parcs naturals i les àrees protegides participin en discussions sobre el futur per treballar en solucions eficients i garantir una Europa més segura i sostenible.

Parcs Nacionals Europeus

Els primers parcs nacionals europeus es van declarar a Suècia el 24 de Maig. Per això, anys més tard, el 1999 la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC) que aglutina gairebé 400 membres pertanyents a 36 estats europeus escolliria aquest dia per commemorar el Dia Europeu dels Parcs Naturals.

A Espanya els primers espais que van tenir aquesta distinció de parcs nacionals van ser els de Covadonga i Ordesa i el Món Perdut, l’any 1918. Deu anys més tard neix el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d’un espai natural a Catalunya.

Després del Montseny se sumaria el 1972, Sant Llorenç de Munt i l’Obac, el primer espai natural declarat parc natural a tot l’Estat espanyol. Un dels parcs nacionals més importants de Catalunya és el Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici (des de 1955).

A Catalunya, segons dades de la Generalitat, el 30% del territori està declarat com a zones protegides, representant poc més de mig milió d’hectàrees. Aquests espais s’agrupen  en una vintena de parcs naturals i uns altres 184 espais agrupats en diferents figures.

comentaris