ESPAIS NATURALS

Els parcs naturals es preparen per rebre una alta afluència de visitants per les vacances de Setmana Santa

S'han identificat cinquanta sectors especialment sensibles on s'incrementarà la vigilància preventiva i la sensibilització dels visitants.
Plafons PN Alt Pirineu
photo_camera Una família consultant un plafó informatiu al Parc Natural de l'Alt Pirineu / PNAP

Davant la previsió d’una alta afluència de visitants els dies festius de Setmana Santa, els parcs naturals s’han preparat per tal d’evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d’acollida del medi natural. Totes aquestes accions s’emmarquen dins del pla de xoc endegat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per evitar la massificació dels parcs i compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna amb la pesca, l’agricultura, la ramaderia i les activitats d’oci i turístiques. Així, s’han identificant una cinquantena de sectors que es consideren especialment sensibles on, amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals, s’incrementarà la vigilància preventiva.

Parcs Naturals
Parcs Naturals

Així mateix, es controlarà l’afluència de vehicles motoritzats als aparcaments, de manera que en arribar al 75-80% de la seva capacitat seran reconduïts cap a alternatives properes. En cas de necessitat, s’activarà un avís al Centre d’Emergències de Catalunya per tal de gestionar de manera òptima qualsevol incidència.

En aquesta línia, també es realitzaran limitacions d’accés amb vehicles en alguns espais del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i el Parc Natural de Cap de Creus.

També es reforçarà la presència d’agents cívics en els parcs per fer tasques d’informació i sensibilització. L’objectiu és contribuir a la conscienciació de conductes respectuoses amb aquests espais i la necessitat de minimitzar la pressió ambiental sobre els valors del patrimoni natural.

D’altra banda, es reactivarà a través de les xarxes socials la campanya de sensibilització Naturalment, adreçada especialment al públic més jove, amb consells i eines sobre com gaudir dels espais naturals de forma responsable.