MEDI NATURAL

Els parcs naturals recorden que la normativa vigent no permet banyar-se en llacs d'alta muntanya

En parcs com el de l'Alt Pirineu o el d'Aigüestortes només es pot entrar a l'aigua per dur a terme activitats de recerca i cal autorització de l'òrgan gestor de l'espai
Llacs alpins PNAP
photo_camera El bany en llacs no està permès o està directament prohibit / PNAP

La pandèmia de la Covid-19 ha posat de moda el turisme d'interior. Fugint de la massificació de la costa, molts ciutadans han optat per fer turisme de muntanya. Els al·licients són molts, entre els quals els paisatges, l'aire fresc, la gastronomia i, perquè no, el repte d'un bany en les aigües gèlides d'un llac d'alta muntanya.  Molts desconeixen, però, que el bany en llacs no està permès o que està directament prohibit.

Llacs alpins 3

Normativa del Parc Natural de l'Alt Pirineu 

Els responsables del Parc Natural de l'Alt Pirineu està duent a terme una campanya informativa clara i precisa, pel que fa a la normativa al medi natural. En aquest sentit, fa una crida explícita a evitar sempre: pernoctar als aparcaments (no son espais habilitats per aquesta finalitat); banyar-se als estanys alpins (les toxines de la pell i cremes solars son letals  pels amfibis); caminar per sobre de les molleres fora de les passeres de fusta.

Llacs alpins 2(Foto: PNAP)

Perquè s'ha prohibit el bany o no es permet?

El perquè no està permès o està prohibit el bany en llacs d'alta muntanya ve motivat perquè la presència humana, a vegades lligada a la companyia de les seves mascotes, té efectes sobre les aigües, la fauna i la flora de la zona.

És inevitable que quan ens banyem es generi un increment dels sòlids en suspensió, una eutrofització de les aigües per abocaments involuntaris, contaminació per microorganismes de caràcter fecal i canvis en la composició dels microorganismes aquàtics. Més encara si portem cremes protectores per al sol o productes com ara desodorants, perfums o potser repel·lents d'insectes, ja que s'acaben generant residus químics en aigües de gran puresa. En aigües estancades la fauna piscícola, amfibis o invertebrats que l'habiten és sensible als seus efectes.

Llac de Malniu
(Foto: L'estany de Malniu, situat a la Cerdanya a 2250 m sobre el nivell del mar/ diari de la neu)

A banda dels llacs d'alta muntanya, el problema també es trasllada als rius, si bé en aquest cas les normatives en general no impedeixen el bany.

Per exemple, en el cas del Parc natural del Cadí-Moixeró, des de la direcció del parc s'admet que actualment hi ha un problema amb el bany a la zona del riu Bastareny, al terme municipal de Bagà i Gisclareny. És un problema que afecta especialment al torrent dels Empedrats, on en determinats dies es produeix una massificació per excés de visitants.