EMBASSAMENTS

Els pantans d'Oliana, Sant Antoni, Terradets, Escales i Camarasa superen el 90% de la seva capacitat

Les pluges d'aquest cap de setmana han provocat lleugers augments en els cabals dels rius pirinencs.
Pantà d'Oliana XAVIER COLL
photo_camera Imatge actual de la presa del pantà d'Oliana / Xavier Coll @xcollgi

Els rius del Pirineu segueixen baixant amb alegria. Durant tota la primavera meteorològica (març, abril i maig) les pluges no han parat de caure on feien més falta per anar omplint la majoria dels embassaments. 

Precisament, aquest dissabte, una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) va deixar precipitacions de més de 10 litres per metre quadrat al Pirineu, amb registres de 18 a Senterada, 15,6 en el Pont de Sabaté, 14 en la Falla de Malpàs, 12,2 a Alins i 11,4 a Collegats, segons les dades del Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica de la Confederació Hidrográfica de l’Ebre.

Les pluges d'aquest cap de setmana van provocar augments en els cabals als rius pirinencs. És el cas del Noguera Pallaresa, que ha superat els 20 m3/s a Collegats; el Noguera Ribagorçana, que ha superat els 18 al Pont de Suert, i el Segre, que ha baixat amb 10 a Oliana.

Pantà d'Oliana XAVIER COLL
Imatge actual de la presa del pantà d'Oliana / Xavier Coll @xcollgi

Situació dels embassaments

Alguns embassaments pirinencs es troben a més del 90% de la seva capacitat. És el cas dels pantans de la conca de la Noguera Pallaresa: el pantà de Sant Antoni (Talarn) arriba, a dia d'avui, al 90,13%; el de Terradets al 95%; i el de Camarasa al 96%. 

Pel que fa a la conca del Segre, el pantà d'Oliana es troba al 93%, quan per Setmana Santa estava al 69%. L'embassament de Rialb està al 57%, després de molts mesos sense arribar a la meitat de la seva capacitat. En total, la conca del Segre es troba al 63% de tota l'aigua que pot emmagatzemar.

A la conca de la Ribagorçana: el pantà d'Escales es manté al 91,5% de la seva capacitat després d'haver començat a desembassar aigua; el pantà de Canelles arriba al 35% i el de Santa Anna es manté estable amb un 84%. En total la conca de la Ribagorçana suma un 54% de la seva capacitat, amb 576 hectòmetres cúbics d'aigua.

Aigües avall, el pantà de Mequinensa suma 1.129 hectòmetres, el 83% de tota l'aigua que pot emmagatzemar.