Els Mossos intercanviaran informació sobre rescats de muntanya amb una quarantena de països

El cos ha entrat a formar part de la Comissió Internacional de Socors Alpins i aportarà coneixement en àmbits com allaus o investigació d'accidents

mossos
photo_camera Una imatge dels mossos. Fotos: Twitter oficial Mossos

Els Mossos d'Esquadra han ingressat com a membre de ple dret a la Comissió Internacional de Socors Alpins (CISA-ICAR), un organisme que s'ocupa de difondre coneixement i recursos per millorar els serveis en rescat de muntanya. L'ICAR va acceptar l'ingrés del cos en un acte celebrat aquest diumenge a Soldeu (Andorra), per l'experiència en intervencions a la muntanya, des de les vessants d'emergència, prevenció i seguretat. "Pertànyer a aquesta organització ens pot ajudar en molts aspectes. A créixer i enriquir-nos amb noves tècniques; creuar coneixements i intercanviar informació. És un fòrum de treball molt interessant”, valora el cap de la Unitat d'Intervenció en Muntanya dels Mossos d'Esquadra, el sergent Ramon Arqué, en declaracions a l'ACN. Els Mossos aportaran expertesa en àmbits com allaus i estudi de la neu, investigació d'accidents, col·laboració en rescats, gossos de recerca i mitjans aeris.

La Comissió Internacional de Socors Alpins va ser creada el 1948 a Suïssa, quan diversos països es van adonar que en els rascats de muntanya treballaven de maneres molt diferents, amb l'objectiu d'intercanviar coneixements i tècniques. L'ICAR (sigla en anglès) aglutina actualment 98 organitzacions relacionades amb l'activitat de muntanya –des de cossos de seguretat i emergències com policies i bombers fins a organitzacions privades– de 41 països d'arreu del món. Es tracta d'un ens sense ànim de lucre i que promou la cooperació internacional. 

L'ICAR està formada per cinc comissions tècniques que abracen tots els aspectes del rescat, la prevenció i la seguretat a la muntanya. Els Mossos d'Esquadra participaran en quatre de les cinc comissions: la d'allaus, la terrestre, la de gossos de recerca i l'aèria. 

Arqué assenyala que des de la Unitat d'Intervenció en Muntanya, creada fa 17 anys i formada per una trentena d'agents, es van veure prou "valents" per impulsar la incorporació dels Mossos a aquest organisme. El cos ha treballat la candidatura en el darrer any i mig i ha volgut aprofitar que el congrés s'havia de celebrar en un lloc tan proper com Andorra. Els Mossos van defensar la candidatura diumenge davant els delegats de la comissió, que van votar a favor del seu ingrés. En l'acte, un membre de la junta executiva d'aquest organisme va reconèixer la tasca dels Mossos d'Esquadra en els atemptats del 17 i 18 d'agost a Barcelona i Cambrils. 

Unitats especialitzades

La comissió ha valorat les intervencions que les unitats especialitzades dels Mossos més directament relacionades amb el escat de muntanya han realitzat en el darrer any. La Unitat d'Intervenció en Muntanya (UIM) va responsabilitzar-se l'any passat de 1.289 serveis en zona de muntanya vinculats amb les vies d'accés, escalada en gel, en roca i en vies ferrades, amb empreses esportives, esquí de travessia, avencs, coves, barrancs i amb itineraris a peu i d'alpinisme. A més, va realitzar 127 serveis a refugis de Catalunya.

La Unitat de Mitjans Aeris (UMAE) del cos va realitzar 850 serveis des de l'aire vinculats a la seguretat ciutadana, la investigació, la protecció de personalitats, la recerca de persones, els informes tècnics i la gravació d'imatges. Per la seva banda, la Unitat Aquàtica va realitzar 127 serveis relacionats amb dispositius d'investigació, protecció de personalitats, actes esportius, accidents en l'entorn aquàtic, recerca de persones, recuperació de cossos i informes tècnics. 

La Unitat Canina va registrar més de 3.000 intervencions en els tres àmbits en què treballen: explosius, drogues i bitllets de curs legal i recerca de persones. La Unitat de Subsòl va realitzar 941 serveis vinculats a la seguretat ciutadana, investigació, protecció de personalitats, actes esportius, accidents en zones confinades, recerca de persones o cossos i objectes i informes tècnics.

A Catalunya el rescat de muntanya és competència dels Bombers de la Generalitat, amb qui els Mossos comparteixen la vessant de seguretat i prevenció. La investigació dels accidents recau en el cos policial.

comentaris