Fira de Sant Ermengol ha arrencat aquest cap de setmana a la Seu d'Urgell, amb la 29a edició del reconegut concurs de formatges artesans del Pirineu. Distribuïts en 16 categories, un total de 188 formatges artesans han competit per ser reconeguts com un dels millors del Pirineu. Un jurat format per una seixantena d’experts en el sector han tastat cadascuna de les elaboracions per avaluar-les i atorgar les medalles d’or, plata i bronze de cada categoria, determinant d'aquesta manera quins són els millors formatges artesans del Pirineu.
Millors formatges artesans del Pirineu. Guanyadors
Categoria formatges frescos
-
Or: Farcell (F. Valette)
-
Plata: De cabra fresc de Tòrrec (F. de Tòrrec)
-
Bronze: Queso fresco (Queso de Radiquero)
Categoria matons, recuits i brossats
-
Or: Mató de Tòrrec (F. de Tórrec)
-
Plata: Mató de vaca (Mas Claperol)
-
Bronze: Recuit d'ovella Eco (Mas Marcè)
Categoria llet de vaca, quallada àcida
-
Or: Gebrat d'Obaga (Mas d'Eroles)
-
Plata: Sant Ignasi (F. Reixagó)
-
Bronze: Monares (F. Sinyó de Miravet)
Categoria llet de vaca, quallada enzimàtica, pasta dura
-
Or: Molí de Ger (F. Molí de Ger)
-
Plata: Tometa (F. de l'Abadessa)
-
Bronze: Basalt (F. La Xiquella)
Categoria llet de cabra, pasta tova
- Or: Cabraflor (F. de l'Abadessa)
- Plata: Origen (Mas Claperol)
- Bronze: Floc (F. Palou)
Categoria llet de vaca, quallada àcida
-
Or: Gebrat d'Obaga (Mas d'Eroles)
-
Plata: Sant Ignasi (F. Reixagó)
-
Bronze: Monares (F. Sinyó de Miravet)
Categoria llet de vaca, quallada enzimàtica, pasta dura
-
Or: Molí de Ger (F. Molí de Ger)
-
Plata: Tometa (F. de l'Abadessa)
-
Bronze: Basalt (F. La Xiquella)
Categoria llet de vaca, pasta tova
- Or: Bauma (F. de l'Abadessa)
- Plata: La Gàrgola (F. el Miracle)
- Bronze: Llanut (F. Mas Marcè)
Categoria llet d'ovella, quallada àcida
- Or: La Gàrgola (F. del Miracle)
- Plata: Colomina (F. Montsent de Pallars)
- Bronze: Carreu (F. Mas d'Eroles)
Categoria llet d'ovella, quallada enzimàtica, pasta dura
- Or: Goine Gaztak (Lacteo Goine)
- Plata: Eginoko Artzaia (Eginoko Artzaia)
- Bronze: Serrat fumat (F. Casa Mateu)
Categoria llet d'ovella, pasta tova
- Or: Marí (F. Mas Marcè)
- Plata: Otzara (Lácteos Goine)
- Bronze: Trèvol (F. Mas d'Eroles)
Categoria tupí o gaztazarra
- Or: Tupí (F. Castell-llebre)
- Plata: Lo tupí de ratafia (F. Sinyó de Miravet)
- Bronze: Tupí amb ratafia dels raiers (F. Vall de Meranges)
Categoria formatges blaus
- Or: Blau de Jutglar (F. Reixagó)
- Plata: Blau de Vilavella (F. Vilavella)
- Bronze: Leze Urdin (La Leze)
Categoria formatges amb condiments
- Or: Lo Pebrat (F. Serrat Gros)
- Plata: Crostallut (Molí de Ger)
- Bronze: Pigot (F. Curiols)
Iogurts i llets fermentades
- Or: Iogurt d'ovella (F. Montsent de Pallars)
- Plata: Iogurt de cabra (F. de Tórrec)
- Bronze: Iogurt Valette (Valette)
Formatge de pasta cuita o semicuita
- Or: Avi (F. de l'Abadessa)
- Plata: Fregat amb cervesa (Casa Mateu)
- Bronze: Saüll (F. La Xiquella)