TRIBUNALS

Els membres del patronat Fiella s'espolsen les responsabilitats i critiquen l'actuació de Salut al geriàtric de Tremp

En la declaració al jutjat per part de l'exalcalde del municipi i del vicari general del bisbat d'Urgell
Joan Ubach jutjat de Tremp
photo_camera L'exalcalde de Tremp, Joan Ubach, entrant al Jutjat de Tremp / Marta Lluvich

El jutjat de Primera Instància i Instrucció de Tremp ha acollit les declaracions de tres membres del Patronat de la Fundació Fiella quan va esclatar el brot de covid a la residència del municipi l'any 2020. Es tracta de l'exalcalde, Joan Ubach, i el vicari del bisbat d'Urgell, Josep Maria Mauri, que han negat les acusacions, i d'un exregidor, que s'ha acollit al seu dret a no declarar en la causa per un delicte contra la seguretat dels treballadors. Ubach, a més, ha afirmat que Salut va actuar "molt malament" i va fer un comunicat amb "més d'una contradicció i d'una mentida". Per la seva part, l'advocada de l'acusació, Maria Nolla, ha afegit que no hi ha hagut declaracions amb relació a la querella per falsificació de documents.

Joan Ubach jutjat de Tremp 2
L'exalcalde de Tremp, Joan Ubach, a la sortida del Jutjat de Tremp / Marta Lluvich  

El primer a declarar al jutjat de Tremp ha estat el vicari general del bisbat d'Urgell, Josep Maria Mauri, que ha accedit a les dependències judicials per la porta del darrere i acompanyat per la seva advocada. Més tard, ha estat el torn de l'exalcalde Joan Ubach, que ha entrat per l'accés principal del jutjat i n'ha sortit una hora després, quan ha comparegut davant dels mitjans de comunicació. Segons Ubach, la seva declaració ha explicat "la veritat dels fets viscuts" i ha servit per denunciar que Salut va gestionar la situació "molt malament", fent un informe "amb més d'una mentida". Així, ha fet referència a "contradiccions" per part de Salut pel que fa a la data d'intervenció del centre. Finalment, el tercer membre citat a comparèixer aquest dimarts era un exregidor que s'ha acollit al dret a no declarar.

Per la seva banda, l'advocada de l'acusació popular, Maria Nolla, ha afegit que les declaracions dels tres membres del Patronat s'han mantingut en la línia de l'oferta dilluns per l'exdirectora de la residència. Els declarants s'han espolsat responsabilitats i han afegit que no van rebre cap queixa procedent del centre amb relació a la situació que s'hi vivia. També han defensat que no sabien res de la festa de Castanyada que podria haver originat el brot de covid-19 i que en van ser coneixedors arran de les querelles posteriors.

Mauri Jutjat de Tremp
El vicari general de la Diòcesi d'Urgell entrant al Jutjat de Tremp / Marta Lluvich

En aquest sentit, Nolla ha afegit que aquest dimarts no s'han fet declaracions amb relació a les querelles que una de les monges, ja morta, i l'exresponsable d'higiene sanitària del geriàtric, que també està imputada, van interposar contra el Patronat. En aquestes, les querellades denunciaven que els havien falsificat les seves firmes per atribuir-los responsabilitats que no tindrien.

El brot a la residència Fiella de Tremp, declarat el novembre de l'any 2020, va causar la mort de 64 usuaris. Les citacions per declarar al jutjat vinculades a la causa per un delicte d'homicidi imprudent preveuen tenir lloc a partir de l'abril, segons ha indicat Nolla.