06.10.2022 |
Viure als Pirineus

Els gruistes d'assistència en carretera de l'Alt Pirineu convoquen tres dies de vaga pel pont del 15 d'agost

El sector de l'assistència en carretera només garantirà les afectacions a la seguretat viària, amb danys personals o els encarregats per Trànsit
asistencia-carretera
Una grua d'asstència en carretera a punt d'atendre un automovilista
Els gruistes d'assistència en carretera de l'Alt Pirineu convoquen tres dies de vaga pel pont del 15 d'agost

Els gruistes del Pirineu es plantaran aquest dissabte, diumenge i dilluns per denunciar la "precarietat laboral" a la qual asseguren que es veuen sotmesos. El sector només garantirà el servei a les afectacions a la seguretat viària, als casos amb danys personals o aquells directament encarregats pel servei de Trànsit. El diumenge faran visible aquest malestar amb una marxa lenta que sortirà de Montardit (Pallars Sobirà) i anirà en direcció a Sort. L'Alianza Nacional de Auxilio en Carretera denuncia "la impossibilitat de contractar operaris" i, davant aquest fet, adverteix que els conductors es poden trobar aquest cap de setmana amb retards o absències de servei als vehicles avariats o sinistrats.

El sector assenyala que les empreses d'assistència a la carretera del Pirineu no podran oferir els seus serveis durant els dies 13, 14 i 15 d'agost a causa de "no poder assumir el cost per mantenir una plantilla d'operaris de guàrdia durant les 24 hores els 7 dies de la setmana" en relació amb els preus que les companyies asseguradores, els clubs automobilístics i les plataformes d'assistència en viatge, els paguen pels seus serveis.

Des de l'Alianza Nacional de Auxilio en Carretera exposen que les tarifes que aquestes companyies ofereixen als seus proveïdors de grues "ni tan sols no han estat adaptades a les exigències legals de cobrir els costos d'explotació ni l'increment dels preus que han experimentat els carburants des de l'inici de l'any". Així mateix, expliquen que "la contractació de conductors per atendre guàrdies, reforços i puntes de treball està resultant impossible per a les empreses de grues", ja que perden diners atenent serveis a la carretera, segons diuen.

En àrees de muntanya, despoblades i de trànsit difícil, els temps d'assistència són "llargs i no estan retribuïts", afegeixen. Per tot, algunes empreses estan estudiant el tancament per "manca de viabilitat", sense que hi hagi possible substitució o recanvi per a aquests serveis que requeririen l'assistència de grues de Lleida o fins i tot de la demarcació de Barcelona.

Les empreses de grues que atenen serveis al Pirineu lamenten "els problemes que això pugui ocasionar" i per això demanen disculpes als conductors tenint en compte que aquests dies es multiplicaran els desplaçaments. En aquest sentit, confien que els usuaris "entenguin la situació precària que han de suportar per poder oferir un servei tan necessari".

Des de l'Alianza insiteixen que el principal motiu d'aquesta situació, tal com ha manifestat el seu portaveu Xavier Martí, ha estat "el silenci que les companyies asseguradores, clubs automobilístics i plataformes d'assistència en viatge, han donat com a resposta a les peticions sectorials per adequar els contractes d'auxili a la legalitat vigent perquè, com a mínim, cobreixin el cost i les despeses que suposa mantenir un servei 24 hores 365 dies a l'any".

Tot i això, segons el mateix portaveu, es realitzarà" l'esforç per atendre aquells serveis que siguin encarregats per les asseguradores que sí que han implantat les peticions de les empreses, encara que així i tot seran possibles les demores".

Les empreses d'auxili a la carretera reclamen la "immediata atenció a aquests problemes, ja que el que està passant aquest estiu al Pirineu és possible que es produeixi amb caràcter general més enllà d'aquest pont a altres zones de l'estat espanyol", segons el portaveu de l'Alianza, Xavier Martí.

Després d'una primera ronda de reunions entre l'Alianza i les principals companyies asseguradores, clubs automobilístics i plataformes d'assistència en viatge de l'Estat, celebrada el 31 de juliol , els empresaris de grues les emplaçaran a una segona ronda negociadora el pròxim setembre, després de la qual se celebraran les assemblees pertinents per tal de determinar les accions següents a seguir, que podrien implicar tant denúncies a diferents organismes i tribunals com aturades de l'activitat.

Els gruistes d'assistència en carretera de l'Alt Pirineu convoquen tres dies de vaga pel pont del 15 d'agost
Comentarios